Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Żelazem w anemię

Żeby twój organizm działał prawidłowo, potrzebuje żelaza. Jego niedobór kończy się anemią. Nie dopuść do tego!

Tylko żelazo chroni przed osłabieniem i anemią! Odpowiednim doborem potraw i ziół uzupełnisz braki.

Zdrowy obiad dla rodziny!

Reklama

Dużo żelaza znajdziesz w wątrobie wieprzowej, wołowinie, nabiale i brokułach. Ale najwięcej go znajduje się w algach morskich (np. wakame, kelp, spirulina, chlorella). Dodawaj je więc do potraw.

Bogatym w żelazo i  smacznym daniem są pieczone buraki z ciecierzycą, orzechami nerkowca i grantem.

Weź dwa buraki, szklankę ciecierzycy, po dwie łyżki orzechów nerkowca i pestek granatu. Buraki ugotuj i obierz, włóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj je i nałóż do środka ugotowaną ciecierzycę. Piecz przez dziesięć minut w piekarniku w 180 stopniach. Buraki posyp orzechami i granatem.

Napar, który cię wzmocni!

Wymieszaj po jednej łyżeczce ziół bogatych w żelazo - liści malin, krwawnika (nie stosuj go, jeśli jesteś w ciąży albo karmisz), pokrzywy i kwiatów głogu. Zalej szklanką wrzątku i odstaw na trzy godziny! Pij raz dziennie.

Zrób nalewkę z pokrzywy!

 Garść świeżych liści zalej trzema czwartymi litra spirytusu wymieszanego z wodą pół na pół. Odstaw na dziesięć dni. Pij przed kolacją mały kieliszek.

MARTA FRANKEL-DOMINIK

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje