Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zdrowotne napoje z jeżyn na poprawę krążenia

Jeżyny, nazywane też ostrężynami lub ożynami, rosną w lasach, zagajnikach (należy je bezwzględnie myć). Przypominają maliny, są jednak twardsze, mają ciemny kolor, od fioletowego po czarny, i słodko-kwaśny smak. Surowcem leczniczym dzikiej jeżyny są liście, owoce oraz pędy i korzenie.

Lekarstwo na serce

Dlaczego kuracje z jeżyn poprawiają krążenie i dbają o nasze serce? To zasługa obecnych w tych owocach: 

antocyjanów - roślinnych barwników, które wspomagają utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawniają w nich przepływ krwi, 

witaminy C - która "kontroluje" stężenie cholesterolu we krwi oraz obniża jej ciśnienie,

witaminy K - która zatrzymuje proces stwardnienia tętnic, usuwając z nich wapń, 

błonnika - ponieważ ogranicza wchłanianie niepożądanych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. 

Póki trwa sezon na jeżyny, jedzmy je surowe. Ale nie zapomnijmy o zrobieniu zapasów. Owoce można suszyć - najpierw w temp. 40°C, a potem dosuszamy w 60°C. Można je też zamrozić - nie tracą bowiem swych właściwości zdrowotnych. 

Napar z owoców

Reklama

Dwie łyżki suszonych owoców zalej szklanką wrzątku. Przykryj spodeczkiem i odstaw na kwadrans. Po ostudzeniu i przecedzeniu pij trzy razy dziennie.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | jeżyny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje