Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zdrowe zęby i dziąsła

Nieleczone choroby zębów i jamy ustnej mogą być przyczyną wielu kłopotów zdrowotnych, nawet tych zagrażających życiu.

Nie wolno bagatelizować próchnicy. To choroba, która prowadzi do ubytków w tkankach zębów, a także do całkowitej ich utraty. Bezpośrednio za schorzenie odpowiadają bakterie, ale za zapewnienie im dobrych warunków do rozwoju - niezbyt częste i niedokładne mycie zębów oraz podjadanie słodkości między posiłkami. Na szkliwie i zębinie pojawiają się przebarwienia i brązowe "dziury", potem dochodzi ból, stany zapalne. 

Reklama

Próchnicę i choroby przyzębia trzeba leczyć, bo inaczej bakterie przenoszone wraz z krwią mogą wywołać stan zapalny w każdym innym miejscu organizmu, np. w  obrębie płuc, stawów, nerwu wzrokowego, nerek czy wsierdzia, a w skrajnych przypadkach spowodować sepsę czy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Na szczęście naturalne sposoby i zdrowe nawyki są w stanie zapobiegać próchnicy i podrażnieniom dziąseł.

Przeciw próchnicy

Robusta to kongijska kawa. Działa antybakteryjnie i zapobiega odkładaniu się płytki nazębnej (kamienia). Aby dała efekt, wypijaj dwa razy dziennie mocny napar sporządzony z dwóch łyżeczek mielonych ziaren na filiżankę wrzątku. Przyleganiu kamienia zapobiegają też owoce jagodowe, jak truskawki, borówki, żurawina, maliny, jeżyny, agrest. Dodatkowo hamują rozwój stanu zapalnego dziąseł. W dbaniu o zęby i dziąsła niezawodne są rodzynki. Dzięki zawartości kwasu oleanolowego, który działa przeciwzapalnie, bakalie te niwelują obrzęki dziąseł oraz zapobiegają paradontozie.

Pomocne jest też codzienne picie kubka zielonej herbaty. Ogranicza ona rozwój bakterii w ustach, a także zapobiega i łagodzi objawy już rozwiniętej paradontozy. Warto sięgać po dojrzałe sery. Są bogate w wapń, który wzmacnia zęby. Ich jedzenie obniża również kwasowość w jamie ustnej, chroniąc w ten sposób szkliwo. Namnażaniu bakterii próchniczych skutecznie zapobiega też brzozowy cukier - ksylitol. Powinno się go włączyć do diety.  

Na ból dziąseł i krwawienie

Goździki znane są z właściwości znieczulających, do tego hamują rozwój bakterii i grzybów. Przy bólu dziąseł warto żuć cztery goździki przez 20 minut (cztery razy na dobę). Zniwelują też nieświeży oddech. W leczeniu dziąseł i zmniejszaniu obrzęków pomocny jest napar z łyżeczki szałwii zalanej szklanką wrzątku. Lekko ciepłym trzeba płukać usta trzy razy dziennie. Dodatkowo działa grzybobójczo i pomaga pozbyć się pleśniawek oraz aft. 

Skuteczny w gojeniu i regeneracji nabłonka okazuje się aloes. Wystarczy wyjąć żelowate wnętrze z liścia rośliny i przyłożyć na kwadrans na bolące dziąsło. Zabieg należy powtarzać trzy razy dziennie. 

Codzienne nawyki

Można dodawać do pasty do zębów po dwie krople olejków manuka, herbacianego lub goździkowego, które działają jak antybiotyki. Ważne jest, by unikać jedzenia z inną osobą tymi samymi sztućcami  i picia z tych samych szklanek. Próchnica jest chorobą zakaźną. Należy stosować dietę bogatą w produkty mleczne i pełnoziarniste (dostarczają zębom wapnia i minerałów) oraz świeże owoce i  warzywa (stymulują wydzielanie śliny, chroniącej przed próchnicą).

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ząb | dziąsła | zdrowe dziąsła | problem z dziąsłami | zdrowe zęby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje