Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zdrowe i smaczne

W starożytności roślinom, korzeniom, owocom, orzechom przypisywano nieraz właściwości lecznicze ze względu na ich wygląd.

Orzech włoski, przypominający ludzką czaszkę, był uznawany za cudowny środek na wszystkie dolegliwości głowy oraz na choroby, których przyczynami są zaburzenia pracy mózgu.

Reklama

Wiele lat później znachorzy i zielarze bardzo poszerzyli wykorzystanie orzecha włoskiego. Obecnie surowcem leczniczym jest nie tylko owoc, ale też liście, kora i korzenie drzewa.

Liście oraz niedojrzałe owoce mają silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Z powodzeniem możemy więc wykorzystać je w leczeniu grypy, zapalenia płuc, gardła, w zwalczaniu gronkowca i paciorkowca. Działają też odtruwająco, tak przy zatruciu pokarmowym, jak i przy nadużyciu leków, np. świetnie nadają się do "czyszczenia krwi" po kuracji antybiotykowej.

Liście orzecha włoskiego wchodzą w zestaw mieszanek ziołowych stosowanych przy początkach zmian nowotworowych, w leczeniu chorób skóry, cukrzycy, podagry. Zaleca się je również przy dolegliwościach układu trawiennego, biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.

Nalewka z liści lub przegródek orzecha włoskiego, przyjmowana przez dłuższy czas, skutecznie wzmacniają naczynia krwionośne i likwiduje ich stany zapalne. Nie tylko więc pomaga przy powiększeniu i zapaleniu żył, ale działa też zapobiegawczo w podobnych dolegliwościach.

Nalewka z przegródek

Półlitrową butelkę z ciemnego szkła wypełniamy przegródkami orzecha włoskiego i nalewamy do pełna spirytusu. Po 20 dniach nalewka już nadaje się do stosowania, ale dopiero po 40 dniach przecedzamy ją i przelewamy gotowy płyn do ciemnej butelki.

W celu leczniczym przyjmujemy 10-15 kropli trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami, popijając niewielką ilością wody. Można tez brać krople z cukrem. Jeśli stosujemy je profilaktycznie - to tylko jeden raz dziennie.

Nie ograniczajmy się wyłącznie do wewnętrznego stosowania surowców z orzecha włoskiego. Okłady z naparu z liści świetnie regenerują skórę przy oparzeniach, dają ulgę zmęczonym nogom, ratują przed grzybicą. Dla mających łupież oraz przedwcześnie tracących włosy mogą stać się ostatnią deską ratunku.

Właściwości orzecha włoskiego są uniwersalne, lecz przede wszystkim - na co dzień - smaczne jądra stanowią cenny, wysokokaloryczny środek odżywczy, źródło łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, B i E, żelaza. Działają na organizm wzmacniająco, powiększają odporność, koncentrację, zdolności umysłowe, są więc dobrym pożywieniem zarówno dla intelektualistów, jak i dla osób zajmujących się pracą fizyczną. Bez względu na wiek.

Środkiem uniwersalnym, zalecanym na różne dolegliwości i smacznym w dodatku jest - wino orzechowe. Warto je sobie zafundować.

Wino na zdrowie

25 g liści orzecha włoskiego, 10 sztuk młodych z miękką skórką orzechów, 1 litra czerwonego wytrawnego wina, 100 g miodu, 50 ml spirytusu.

Młode orzechy i liście zmielić, wymieszać i zalać czerwonym winem z dodatkiem miodu i spirytusu. Gotową mieszankę odstawić na 10 dni po czym przecedzić i przelać do butelek. Pić 2-3 razy dziennie, od jednej łyżki do ½ kieliszka, przed jedzeniem. Wino orzechowe obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, jest dobrym stymulatorem trawienia, działa przeciwzapalnie, poprawia kondycję umysłową i... nastrój!

Więcej porad:

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Dowiedz się więcej na temat: orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje