Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zboże na radość serca

Na każdych targach zdrowej żywności lub namawiających do zdrowego trybu życia można kupić cały asortyment przetworów z orkiszu - mąkę, kasze, makarony, płatki, otręby, pieczywo a nawet kawę i piwo. W dobrych piekarniach można od jakiegoś czasu kupić pieczywo orkiszowe. Na oko nie różni się ono od przetworów ze znanych nam zbóż.

Pszenica Orkisz (triticum spelta) jest zbożem, którego walory użytkowe opisywane były już w XII wieku. Orkisz znany był w czasach rzymskich, stanowił dużą część posiłków gladiatorów i zawodników igrzysk. Ponieważ jednak dawał mniejszy plon, a ziarno zawierało mniej białka i składników odżywczych, niż inne odmiany pszenicy, główne zainteresowanie i w związku z tym badania naukowców zostały ukierunkowane na pszenicę zwyczajną.

Reklama

Zboże to przez długi czas było uprawiane wyłącznie, jako roślina lokalna, bez jakiegokolwiek znaczenia przemysłowego. Zostało zupełnie zapomniane, co sprawiło, że oparło się różnym zabiegom uszlachetniającym i dzięki temu zachowało swoje dawne cechy i strukturę genetyczną.

Dzisiaj dietetycy chętnie wracają do orkiszu, a producenci żywności i kosmetyków wykorzystują jego właściwości. Orkisz zawiera w swoim składzie średnio 56 % skrobi, 11,6 % białka, 2,7 % tłuszczu i 2 % składników mineralnych, 100 g ziarna to 1340kJ/320 kcal. Zboże jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa w miarę systematycznie w jakiejkolwiek postaci, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca.

Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, zmniejsza podatność na infekcje, choroby wątroby i nerek, bo zawartość cynku zapobiega powstawaniu kamieni. Orkisz może stanowić podstawę każdego posiłku.

Mąki z pszenicy orkiszowej mogą być z powodzeniem używane do wypieku pieczywa pszennego, pszenno-żytniego, do produkcji makaronów czy też pysznych racuchów z jabłkami, naleśników a także tych wszystkich produktów, w których dotychczas stosowaliśmy jest mąkę z pszenicy zwyczajnej. Wysoka zawartość kleju dobrze wpływa na jakość wypieków.

Kleik z orkiszu zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. A kawa orkiszowa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Kwas krzemowy jest zbawienny dla paznokci i włosów, wzmacnia też aktywność mózgu. Dieta z dużą zawartością orkiszu sprzyja walce z nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi, a ponadto daje szybko poczucie nasycenia. A ponieważ to poczucie utrzymuje się długo - mniej jemy. Co wyrównuje to, że przetwory i pieczywo orkiszowe jest nieco droższe od pszennego czy żytniego. 

Więcej:
Schabowy w nowych wersjach. Oto 4 proste przepisy

Tradycyjne, polskie mielone. Wypróbuj 6 sprawdzonych przepisów

Dowiedz się więcej na temat: zboże | żywność | zdrowie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje