Reklama

Reklama

Zbieraj, nim zamienią się w dmuchawce!

Popularny chwast ma wiele zalet! Warto pochylić się nad poczciwym starym mleczem.

Pomoże na niestrawność, infekcje pęcherza i na ból gardła. Nie na darmo mniszek nazywa się LEKARSKI!

Reklama

Mniszki lekarskie to te żółte kwiatki, zwane mleczami, które na wiosnę pokrywają całymi dywanami łąki, a po przekwitnięciu zamieniają się w dmuchawce. Jako dziecko na pewno plotłaś z nich wianki i dmuchałaś w puszyste białe kulki. A dziś zapewne sądzisz, że mlecz to zwykły chwast.

Otóż nie! Substancje lecznicze znajdują się w kwiatach, liściach i w korzeniach! Zielarze przerabiają mlecze na nalewkki, wino i syrop, a nawet... jedzą je jak sałatkę.

Jaki specyfik na jaką dolegliwość?

Wino z korzeni mniszka to popularny środek na niestrawność, bóle wątrobowe i reumatyczne. Aby je przygotować, należy korzeń wykopać, oczyścić i rozdrobnić, po czym zalać białym wytrawnym winem (50 g surowca na butelkę wina). Zakorkuj i odstaw na dwa tygodnie, codziennie wstrząsaj butelką.

Gdy płyn się przemaceruje, przecedź go przez gazę i zlej do ciemnej butelki, trzymaj w chłodnym miejscu. Wypijaj mały kieliszek po każdym posiłku.

Nalewka na bazie kwiatów mniszka złagodzi objawy infekcji dróg moczowych i zapalenia pęcherzyka żółciowego. Zalej pół kilo kwiatów litrem wódki, odstaw w ciemne miejsce. Po trzech tygodniach zlej specyfik do ciemnej butelki, dodaj pół szklanki miodu. Nalewka musi dojrzewać pół roku. Przyjmuje się ją trzy razy dziennie po łyżce.

Na sezon przeziębień i grypy warto się uzbroić w miód mniszkowy. To niezastąpiony lek na kaszel i ból gardła. Około 300 kwiatów mniszka opłucz i zagotuj z litrem wody oraz dwiema cytrynami pokrojonymi na plasterki. Taki napar musi odstać dobę. Następnie go odcedź, do syp kilogram cukru i wciśnij sok z jednej cytryny. Całość trzeba gotować na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Zlej go do ciemnej butelki i trzymaj w chłodnym miejscu.

Mniszkowe menu na co dzień

A młodziutkie liście mniszka to doskonała baza sałatki. Ziele jest bogate w magnez, dzięki czemu korzystnie wpływa na kondycję układu nerwowego, a przy tym wspiera oczyszczanie organizmu. Listki możesz również wykorzystać do przygotowania kremowej zupy z warzywami lub smacznych zielonych koktajli z awokado i gruszką.

AGNIESZKA PACUŁA

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje