Reklama

Zapalenie krtani, bezgłos i co dalej?

Zaczyna się od chrypki i drapania w gardle. Mówienie sprawia coraz większą trudność, a potem staje się niemożliwe...

Ważne, by ostre zapalenie krtani nie przeszło w fazę przewlekłą, bo wtedy znacznie trudniej pozbyć się dolegliwości. Ułatwi to stosowanie metod naturalnych. 

Jak przyspieszyć leczenie?

Okład z torfu rozgrzewa i dożywia tkanki, a także wzmacnia odporność. Pół kilograma pasty borowinowej (kupisz w aptece) przełóż do torebki foliowej, zamknij ją szczelnie i zanurz w misce z gorącą wodą na 20 minut. Następnie uformuj borowinę tak, by w folii utworzyła kompres, przyłóż do szyi i górnej części klatki piersiowej. Przykryj ręcznikiem, by okład trzymał ciepło. Powtarzaj rano i wieczorem. 

Reklama

Kompres z ziemniaków "wyciąga" stan zapalny, leczy chrypkę i drapanie w gardle

Obierz i ugotuj trzy ziemniaki. Rozdrobnij i jeszcze gorące zawiń w gęstą gazę. Przyłóż gorący okład do gardła i trzymaj, aż wystygnie. Powtarzaj przez siedem dni. 

Napar z liści malin działa ściągająco i przeciwzapalnie, regeneruje struny głosowe

Pięć liści (świeżych lub suszonych) zalej 1,5 szklanki zimnej wody i zagotuj na wolnym ogniu. Pozwól wywarowi wrzeć przez trzy minuty, zestaw z ognia i przestudź. Płucz gardło. Zmniejszy chrypkę i nawilży.

Płukanki, napary, syropy

Chorobie towarzyszy suchość błony śluzowej, dlatego trzeba ją nawilżać. 

Propolis pokryje podrażnioną śluzówkę cienkim filmem, złagodzi drapanie w gardle i zmniejszy chrypę. Łyżeczkę propolisu zalej wieczorem ciepłą wodą (ok. 40°C, w wyższej temperaturze traci właściwości) i odstaw na całą noc. Wypij rano na czczo, 45 minut przed śniadaniem. 

Siemię lniane zawiera śluzy i kwasy tłuszczowe, które natłuszczają delikatną śluzówkę i powstrzymują napady kaszlu. Łyżkę stołową mielonego siemienia zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 20 minut, potem wypij powstały kisiel. Rób to dwa razy dziennie. 

Mleko z imbirem nawilża i odkaża. Kawałek korzenia imbiru (1,5 cm) zetrzyj na drobnej tarce i zalej szklanką gorącego mleka. Pij rano i wieczorem przez 4 dni. 

Oliwa działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i dobrze natłuszcza. Trzy razy dziennie weź łyżkę oliwy i żuj, przelewaj ją w jamie ustnej i płucz gardło przez 15 minut. Możesz też rozgryzać kapsułki z witaminą A plus E. 

Rób inhalacje - np. z szałwii i rumianku lub z dodatkiem olejków eterycznych z eukaliptusa i sosny, a potem owiń szyję ciepłym szalem i połóż się do łóżka. Złagodzi ból gardła i zwalczy infekcję. 

Czosnek odkaża i pobudza układ odporności. Zjedzenie surowego ząbka może podrażnić chorą i przesuszoną krtań, dlatego rozetrzyj go, zalej ciepłą wodą lub mlekiem. Pij niezbyt gorące. 

Tymianek, który zawiera tymol i karwol, zwalcza kaszel i drapanie w gardle. Gałązkę ziela zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. Potem pij małymi łyczkami albo płucz gardło. 

Syrop z cebuli ma działanie antyzapalne i antybakteryjne. Do słoika wkładaj warstwowo plastry z 1/2 cebuli, a każdy zasypuj cukrem (w sumie wykorzystaj 3 łyżki). Odstaw w ciepłe miejsce. Pij po łyżeczce trzy razy dziennie.

Zobacz także: 


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy