Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zamiast tabletki przeciwbólowej

Lekarze biją na alarm - przyjmujemy za dużo środków przeciwbólowych, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Mogą bardzo zaszkodzić, jeśli łykamy je zbyt często i bez umiaru. A sposobów na uśmierzenie bólu jest naprawdę wiele.

Znane są naturalne metody (masaż) i zioła na dokuczliwą migrenę. Nawracający ból stawów złagodzi dieta bogata w kwasy omega-3. By ból głowy nie wykluczył nas z codziennych zajęć, musisz o tym pomyśleć, zanim się pojawi. Pamiętaj o codziennej dawce ruchu na świeżym powietrzu, wietrzeniu sypialni przed snem.

Reklama

Jeśli pracujesz przed komputerem, nie spędzaj wolnego czasu przed ekranem telewizora, tabletu lub telefonu z pochyloną głową. Gdy często dokuczają ci stawy - ruszaj się, ale tak, by nie przeciążać ich. Spaceruj z kijkami, pływaj, ale unikaj ciężkich prac w ogrodzie i w domu.

Tłuste ryby i oleje roślinne

Za ból stawów często odpowiedzialne są stany zapalne toczące się w organizmie. Kwasy tłuszczowe omega-3 gaszą stany zapalne, łagodząc tym samym ból stawów. Kwasy omega- 3 znajdziemy w tłustych rybach morskich (łosoś, śledź, makrela). Zawierają go też oleje roślinne, np. lniany oraz rzepakowy.

Olejek z rozmarynu

Olejek rozmarynowy najpierw trzeba rozcieńczyć (np. oliwką kosmetyczną, oliwą z oliwek), a następnie można go użyć do masażu. Okład z rozcieńczonego olejku rozmarynowego zmniejszy obrzęk. Intensywny aromat łagodzi ból głowy - wcieraj go w skronie powolnym, okrężnym ruchem.

Złocień maruna

Ziele określane jest mianem średniowiecznej aspiryny. Złocień maruna słynie z właściwości łagodzących migrenowe bóle głowy i gorączkę. Wyglądem przypomina rodzimy rumianek. Swoje działanie zawdzięcza związkom organicznym - laktonom i flawonoidom. Napar ze złocienia maruny warto pić regularnie, jeśli migreny pojawiają się często

Uważaj, co jesz i pijesz

Jeżeli pijesz mocne napary kawy i herbaty zbyt często (powyżej 6 filiżanek dziennie), może to przyczyniać się do nawracających bólów głowy. Za migrenę mogą być także odpowiedzialne: czerwone wino, twarde sery, czekolada.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje