Przejdź na stronę główną Interia.pl

Za tym bólem może stać gluten

Bóle głowy, bóle mięśni, czy brzucha. Jeśli dokuczają ci te objawy, spróbuj nie jeść produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Zawierają gluten, białko którego organizm nie toleruje.

Bóle brzucha 

Reklama

Po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten możesz mieć wzdęcia, biegunkę lub zaparcia.

Zawroty głowy 

Możesz też odczuwać zaburzenia równowagi i zawroty głowy. 

Zmiany skórne 

Zjedzenie produktu glutenowe - go może skończyć się egzemą, łuszczycą, a także innymi reakcjami skórnymi, takimi jak pokrzywka czy swędzenie. 

Ciągłe zmęczenie  

Posiłki z glutenem mogą powodować ciągłe uczucie zmęczenia, nawet, jeśli przesypiasz przepisowe osiem godzin. 

Nieustanna migrena 

O tej alergii może też świadczyć migrena, która pojawia się za - zwyczaj po godzinie od spożycia glutenowego posiłku. 

Fibriomialgia 

O tym, że twój organizm nie toleruje glutenu, może świadczyć ból mięśni całego ciała, tzw. fibromialgia. Dieta bezglutenowa znacznie zmniejsza nasilenie objawów tej choroby

Zobacz także: 


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje