Reklama

Wzmocnij organizm, by uniknąć infekcji

Przepis jest niby prosty: małe modyfikacje w diecie, nieustająca aktywność fizyczna i odpowiednia ilość snu.

Jeśli popracujemy nad pierwszym i drugim składnikiem, z trzecim nie powinniśmy mieć problemu. O tym, co powinno się znaleźć na naszym talerzu, mówi Monika  Prześlakowska, dietetyk 4Faces.
 
Codziennie na czczo wypijaj napój bogów: szkl. letniej wody  sok z 1/2 szt. cytryny 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka miodu. W wodzie rozpuść miód. Dodaj sok z cytryny i pokrojony imbir. Wypij.

Jedz więcej pomarańczowych warzyw. Dynia i marchewki są skarbnicą beta-karotenu, który wspiera drogi oddechowe i utrudnia przenikanie zarazków do krwi. Marchewka zjedzona na surowo broni przed wirusami grypy. 

Reklama

Cebula i czosnek skracają czas przeziębienia. Dzięki zawartości siarczków i olejków eterycznych powstrzymują rozwój infekcji. 

Ryby i jajka wzmacniają działanie białych krwinek.  A te łagodzą stany zapalne w organizmie. Żółtko jest też źródłem kwasów omega-3. 

Fermentowane produkty budują odporność. Jogurty, kefiry, ogórki i kapusta kiszona dzięki zawartości pałeczek kwasu mlekowego wspierają naturalną florę bakteryjną i chronią nas przed chorobami.             

Cytrusy, czyli naturalna dawka witaminy C Wystarczy zjeść 1 grejpfruta dziennie (lepiej różowego),  aby dostarczyć dzienną porcję witaminy C.   

Zobacz również:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy