Reklama

Reklama

Wzmocnij odporność przed sezonem infekcji

O układ immunologiczny powinniśmy dbać codziennie i to od rana do nocy. Końcówka lata to dobry moment, by zacząć wzmacniać organizm, zanim nadejdą jesienne chłody, a wraz z nimi infekcje.

Jedz zdrowo

Zbilansowana lekka dieta  z przewagą warzyw i owoców, z dobrymi roślinnymi tłuszczami to podstawa właściwego funkcjonowania układu immunologicznego. Jakie produkty szczególnie stymulują naszą odporność?

Reklama

Warzywa i owoce bogate  w witaminy A, C i E (marchew, pomidory, papryka, cytrusy, porzeczki, truskawki - także mrożone) - mają działanie antyoksydacyjne. 

Jogurty, kefiry, maślanki - wpływają na wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. 

Cebula, szczypiorek,  czosnek - są cennym źródłem siarczków organicznych, które wzmacniają układ oddechowy i oczyszczają błony śluzowe z bakterii. 

Nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak  - są bogate w cynk, a jego niedobór znacznie zwiększa podatność na infekcje. 

Kapusta - zawiera siarkę, która działa antyseptycznie na drogi oddechowe. Wzmacnia odporność w każdej postaci, warto codziennie pić wyciśnięty z niej sok. 

Kiszonki - są źródłem witaminy C, zapobiegają zakażeniom rotawirusowym.

Hartuj się

Żeby nie chorować, warto uodpornić się na gwałtowne zmiany temperatur. Brodź codziennie w zimnej wodzie przez 10-15 minut (napełnij wannę tak, by woda sięgała do połowy łydek). Albo stosuj naprzemienny natrysk: najpierw przez 20-30 sekund ciepły,  potem przez 2-3 sekundy chłodny. I tak kilka razy, zawsze kończ ciepłym.

A co nas osłabia?

Niezdrowe jedzenie  - ciężkie i tłuste potrawy, posiłki typu instant.

Na układ odpornościowy źle wpływa zbyt późne chodzenie spać, niedosypianie, przemęczenie i stres. Jeżeli nasz sen trwa krócej niż  6 godzin, jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. 

Aby nie dać się wirusom, lepiej rozstać się z papierosami i alkoholem.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje