Reklama

Wysoki poziom trójglicerydów? Tak możesz go obniżyć

Ich nadmiar jest bardziej zgubny niż wysoki cholesterol. To większe ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału oraz udaru mózgu.

Zrezygnuj ze słodyczy i słodzonych napojów. Mają sporo cukrów prostych, których nadmiar sprzyja wytwarzaniu trójglicerydów i ich gromadzeniu w organizmie. Gdy masz ochotę na słodki deser, zjedz kilka suszonych owoców lub przygotuj mus ze świeżych - wystarczy, że zmiksujesz, np. banana lub jabłko i dodasz odrobinę soku z cytryny, cynamonu i jogurtu naturalnego.

Czerwone mięso zamień na ryby. Jedz łososia, dorsza, flądrę, halibuta, śledzia. Są dobrym źródłem kwasów omega-3, które w naturalny sposób obniżają trójglicerydy. Rybę na obiad zjedz 3 razy w tygodniu. Zamiast ją smażyć, piecz w piekarniku lub przygotuj na parze.

Reklama

Jedz pieczywo pełnoziarniste. Dzięki niemu czujesz się dłużej syta, a organizm przyswoi mniej cukrów prostych niż gdybyś jadła jasne pieczywo. Wtedy poziom trójglicerydów spada.

Zamiast wędliny na kanapkę nałóż warzywną pastę. Może być to, np. pasta z awokado lub ciecierzycy. Awokado ma sporo zdrowych nienasyconych tłuszczy, np. kwas oleinowy, które pomagają obniżyć trójglicerydy. Wystarczy, że zmiksujesz awokado z sokiem z cytryny i odrobiną soli morskiej i pasta na pieczywo gotowa.

Pij codziennie zieloną i czerwoną herbatę typu pu-erh. Obie zawierają sporo korzystnych polifenoli. Dodatkowo czerwona herbata przyspiesza metabolizm, co pomaga spalić niekorzystne tłuszcze. Herbatę zieloną i czerwoną zalej lekko przestudzoną wodą - odczekaj po jej zagotowaniu ok. 5 minut.

Zjedz dziennie 3 łyżeczki siemienia lnianego. Ma sporo kwasów omega-3 oraz rozpuszczalnego błonnika, który w przewodzie pokarmowym tworzy żel utrudniający wchłanianie trójglicerydów. Ziarenka siemienia możesz tuż przed jedzeniem lekko roztłuc i dodać do jogurtu, twarożku, soku czy posypać kanapkę.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cholesterol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy