Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wysoki cholesterol - obniż go dietą

Jest niezbędny do produkcji hormonów, witaminy D i kwasu żółciowego. Ale w nadmiarze szkodzi. Dlatego uważaj na to, co masz na talerzu i pamiętaj o regularnym ruchu.

Te produkty włącz do jadłospisu

Obniżą poziom złego cholesterolu (LDL) i podniosą stężenie dobrego (HDL).

Reklama

Płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe - zawierają rozpuszczalny błonnik, który oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Jedz je codziennie na śniadanie lub kolację.

Pełnoziarniste pieczywo, graham, ciemny ryż i pełnoziarnisty makaron - są źródłem węglowodanów złożonych, które na długo dają uczucie sytości.

Owoce - jabłka, cytrusy, gruszki, jagody, porzeczki (mogą być mrożone). Dodawaj je do płatków śniadaniowych, jedz na przekąskę. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów hamują utlenianie złego cholesterolu.

Warzywa - strączkowe, korzeniowe i zielonolistne - sałata, szpinak, jarmuż. Jedz też karczochy, bo zawierają cynarynę, która obniża poziom cholesterolu.

Ryby morskie - są bogate w kwasy omega-3, chroniące przed miażdżycą. Jedz je minimum raz w tygodniu.

Sięgaj po gejpfruty

Zawierają kwas galakturonowy, który rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach. Poprawia ich drożność i zapobiega zawałowi serca oraz udarowi mózgu.

Codziennie zjedz przynajmniej pół grejpfruta lub wypij szklankę świeżo wyciśniętego soku. Włącz do diety także pomarańcze, mandarynki, cytryny.

Wszystkie cytrusy są bogate w witaminę C, która blokuje przemianę cholesterolu w formę szkodliwą dla tętnic i zapobiega tworzeniu się złogów.

Zdrowo przyprawiaj

Niektóre przyprawy nie tylko chronią tętnice przed odkładaniem się w nich cholesterolu, ale także rozpuszczają już istniejące złogi.

Czosnek obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność tętnic. Jedz 1-2 ząbki dziennie.

Cynamon reguluje poziom cholesterolu i cukru. Dodawaj pół łyżeczki dziennie do potraw (płatków śniadaniowych, ryżu, jogurtu).

Kurkuma zapobiega tworzeniu się zatorów w tętnicach. Wymieszaj pół łyżeczki sproszkowanej przyprawy z miodem i jedz 2 razy dziennie.

Kminek przyspiesza spalanie tłuszczu. Dodawaj go do kanapek, serów, potraw z warzyw, ryb i mięsa.


Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje