Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wykorzystaj moc witamin

Działanie zdrowotne tych związków znano i ceniono już setki lat temu. Warto po nie sięgać, by chronić się przed chorobami.

Powinniśmy mądrze inwestować w zdrowie - cały czas, a nie dopiero wtedy, gdy chorujemy. Wskutek rozwoju cywilizacji wszyscy jesteśmy narażeni na działanie szkodliwych czynników. Tylko od nas jednak zależy, czy dostarczymy organizmowi skutecznej broni - nie tylko przeciw wirusom i bakteriom, które wywołują infekcje, ale także przeciw niebezpiecznym wolnym rodnikom. Przyspieszają one starzenie się komórek i przez to sprzyjają groźnym chorobom.

Rekordowa ilość w małym owocu

Reklama

W okresie jesienno-zimowym wszyscy wspomagamy się witaminą C. Znajdziemy ją w dzikiej róży, cytrusach, papryce, natce pietruszki, cebuli. Mniej popularne, za to bardzo bogate jej źródło, stanowią owoce aceroli. Rośnie w Ameryce, jest również nazywana wiśnią  z Barbadosu. Na terenach, na których występuje, jej małe, kwaskowate owoce od dawna wykorzystywano w medycynie naturalnej  - w leczeniu anemii, ospy wietrznej, dolegliwości wątroby oraz płuc.

W owocu aceroli, który waży zaledwie 4,5 grama, znajduje się tyle samo witaminy C, co w kilogramie cytryn. W dodatku jest to tzw. witamina lewoskrętna, uważana za najbardziej skuteczną. Jej dobroczynny wpływ na nasz organizm trudno przecenić - wspomaga układ odporności, dzięki czemu możemy się ustrzec przed infekcjami. Ma też istotny wpływ na zwalczanie wolnych rodników - cząsteczek, które przyspieszają starzenie się organizmu.

Nie chodzi o wygląd zewnętrzny, ale o zjawiska zachodzące na poziomie komórek (starzenie komórkowe) zwiększające ryzyko nieprawidłowych procesów, które mogą prowadzić do rozwoju raka.

Wolne rodniki sprzyjają też innym chorobom cywilizacyjnym  - m.in. miażdżycy, nadciśnieniu, chorobie wieńcowej, zaćmie, schorzeniom jelit i stawów.

Bronią przeciwko wolnym rodnikom są antyoksydanty (przeciwutleniacze)  - m.in. antocyjany obecne w owocach o barwie czerwonej, a więc aceroli. Stanowi ona również źródło witaminy A - ważnej m.in. dla oczu; witamin z grupy B wspierających układ nerwowy, mięśnie i serce; żelaza niezbędnego dla procesów krwiotwórczych i kwasu foliowego, który poprawia jego wchłanianie. A także innych potrzebnych minerałów: magnezu, potasu, sodu, cynku. Acerola nie jest u nas hodowana, ale w aptekach możemy kupić m.in. tabletki lub kapsułki  zawierające acerolę, proszek z jej owoców, sok.

Bogactwo dobrych tłuszczów

Liczne właściwości prozdrowotne ma awokado, które, ze względu na walory smakowe, coraz częściej gości na naszych stołach. Rośnie  w Ameryce, Afryce, Azji i południowej Europie i jest stosowane w medycynie naturalnej 700 lat. Skórka tego owocu ma działanie antybiotyczne i była używana m.in. jako środek odrobaczający. Wywar z pestek uśmierzał ból zębów,  a zmielone, w postaci pasty, łagodziły choroby skórne. Liście stosowano jako środek przeciwkaszlowy, a także obniżający cholesterol i leczący wrzody. Jest bogactwem witamin - C,  z grupy B, witaminy E, zwanej witaminą młodości, i K, wpływającej na krzepliwość krwi, oraz potasu, magnezu, cynku i manganu.

Ma również wysoką zawartość tłuszczów (stanowią aż 15% miąższu). Są to zdrowe, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca, tłuszcze nienasycone, mające korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6. Awokado zwalcza wolne rodniki, obniża poziom złej frakcji cholesterolu i trójglicerydów. Wspomaga pracę wątroby - stymuluje wydzielanie jej enzymów i zapobiega stłuszczeniu tego narządu.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje