Reklama

Wykorzystaj moc truskawek

Poprawiają odporność

Dzieje się tak za sprawą ogromnej dawki witaminy C. Truskawki mają jej więcej niż cytryna czy grejpfrut. Szklanka truskawek (150 g) zawiera 70 mg tej witaminy, co całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie. 

Służąca cukrzykom

Korzystnie wpływają na pracę trzustki. Zawierają bowiem mangan, który kontroluje produkcję i wydzielanie insuliny. Po zjedzeniu truskawek poziom cukru we krwi nie rośnie. 

Walczą z anemią

Zawierają sporo żelaza oraz kwasu foliowego, czyli składniki, które korzystnie działają na produkcję czerwonych krwinek. Ważne! Witamina C dodatkowo ułatwia ich wchłanianie.

Reklama

Zapobiegają nowotworom

Dzieje się tak dzięki zawartości dużej liczby antyoksydantów, które chronią przed szybkim starzeniem się tkanek i skóry. Zapobiegają także nasilaniu się stanów zapalnych w organizmie. Hamują namnażanie się nieprawidłowych komórek. Badania potwierdzają, że utrudniają one wzrost i rozsiewanie się guzów. 

Usprawniają trawienie

Zawarty w nich mangan pomaga spalać tłuszcze i chroni przed wzdęciami. Z kolei obecność błonnika niweluje zaparcia oraz dba o pożyteczną florę bakteryjną w jelicie grubym. Dzięki niej organizm produkuje więcej serotoniny - hormonu odpowiadającego za dobry nastrój.

Zobacz także: 


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy