Reklama

Wybierz najlepszy chleb i bułki

Aby pieczywo nadawało się do jedzenia, nawet gdy jest już czerstwe, musi być dobrej jakości. Jak to sprawdzić?

Pamiętaj, że im krótsza lista składników, tym lepsze pieczywo. Dotyczy to nie tylko chleba, ale i innych gotowych produktów. Czytaj opisy znajdujące się na etykietach lub opakowaniach.

Najlepsze jest pieczywo zrobione tylko z mąki, wody, zakwasu i soli. Może również zawierać zdrowe dodatki, np. ziarna soi, siemię lniane, orzechy, żurawinę, suszone śliwki. Czasem piekarze dodają płatki ziemniaczane, aby przedłużyć świeżość. Jednak ten dodatek nie pogarsza jakości pieczywa.

Nie kupuj chleba, który zamiast zakwasu ma substancje zakwaszające (E322, E330) oraz emulgatory i barwniki (zwłaszcza sztuczne).

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy