Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

Z grypą naprawdę nie ma żartów, co roku na świecie przyczynia się do śmierci miliona osób! Nie daj się jej.

Nie sposób się przed nią ustrzec w stu procentach. Grypa przenoszona jest drogą kropelkową, a wirus może przeżyć kilkanaście godzin, np. na klamkach czy poręczach w autobusie, zanim dopadnie człowieka! Jeśli jednak zadbasz o podniesienie odporności, znacznie zwiększysz swoje szanse na uniknięcie infekcji. Nawet w okresach wzmożonej zachorowalności.

Moc w cebuli

Reklama

Wykorzystaj ją, by wzmocnić odporność. Obierz główkę, umyj i przepuść przez sokowirówkę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Pij codziennie jedną łyżkę stołową soku. Kurację przeprowadzaj przez dwa tygodnie, potem zrób sobie dwutygodniową przerwę i zacznij od nowa (powtarzaj tak przez cały okres przeziębień).

  • Zrób sobie także syrop. Cebulę drobno posiekaj, przełóż do głębokiego talerza, posyp obficie cukrem, następnie przykryj płaskim talerzem i dociśnij. Po kilku godzinach cebula puści sok. Zlej go do szczelnie zamkniętego słoika, trzymaj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pij minimum trzy łyżeczki syropu dziennie.

Najwięcej witaminy

W postawieniu szlabanu zarazkom pomoże ci też witamina C - już szklanka soku pomarańczowego (ale świeżo wyciśniętego!) wystarczy, żeby zaspokoić ok. 70 procent dziennego zapotrzebowania.

  • Nie żałuj też sobie natki pietruszki - jedna łyżka zieleniny pokryje twoje dzienne zapotrzebowanie nie tylko na witaminę C, ale i A.
  • Poza dodawaniem natki do zup, spróbuj przygotować sobie pesto: zblenduj krótko doprawione solą i czarnym pieprzem dwa pęczki natki pietruszki, garść migdałów, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, dwa ząbki czosnku. Dodaj 3-4 łyżki oliwy i ponownie wszystko miksuj przez kilka sekund. Możesz takie pesto podawać np. z makaronem, na kanapkach lub jako dodatek do sałatek.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje