Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Warzywne koktajle przeciw anemii

Chroniczne zmęczenie, osłabienie, bladość skóry czy zajady w kącikach ust mogą świadczyć o niedokrwistości. Jeśli badania laboratoryjne to potwierdzą (poziom hemoglobiny spada wówczas poniżej 12 g/dl), oprócz preparatów zaleconych przez lekarza, pij witaminowe koktajle.

Buraki z marchewką

Składniki

  • 1 średniej wielkości burak,
  • 2 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 marchew,
  • natka pietruszki,
  • plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Buraka, pomarańczę i marchew obierz. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki. Owoce i warzywa przeciśnij w wyciskarce lub sokowirówce. Pij dwie szklanki soku dziennie.

Buraczane „winko”

Składniki

  • 4 buraki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 kromki razowego chleba,
  • 1 łyżeczka cukru

Reklama

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone buraki oraz pozostałe składniki zalej litrem przegotowanej, ciepłej wody. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Zbieraj tworzącą się pianę. Po tygodniu przefiltruj. Pij szklankę dziennie.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: koktajle | koktajle warzywne | anemia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje