Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Trzy naturalne leki z buraka

Z łatwością przygotujesz je w domu.

Reklama

Pasta na nadkwasotę

 2 średnie buraki umyj i ugotuj ze skórką do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obierz je i zmiksuj na gładką masę, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę soli do smaku. Zjadaj łyżkę pasty po posiłku, gdy masz zgagę lub odczuwasz pieczenie w ustach i przełyku.

Sok na nadciśnienie

Średniej wielkości buraka pokrój w plastry. Dodaj małe, słodkie jabłko oraz połowę szklanki wody. Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce, ewentualnie zblenduj. Gdy cierpisz na nadciśnienie, wypijaj 2 razy dziennie po połowie szklanki świeżego soku.

Uwaga! Robiąc kurację sokiem z buraka, nie odstawiaj przepisanych leków na nadciśnienie.

Syrop na problemy z gardłem

Trzy duże buraki ugotowane i obrane ze skórki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Układaj je warstwami w słoiku, przekładając miodem (najlepiej lipowym, ale może być też wielokwiatowy). Użyj jednak maksymalnie trzech łyżeczek miodu. Na koniec przykryj słoik bawełnianą ściereczką i odstaw. Po ok. 7-8 godzinach zlej wytrącony syrop do butelki. Przechowuj go w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżce, zawsze gdy dokucza ci kaszel, chrypka, ból gardła.

Czytaj również: Jelita będą ci wdzięczne!


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje