Reklama

Reklama

Triki z bananem, o których nie masz pojęcia!

W Polsce nie brakuje miłośników bananów. Te popularne owoce możemy znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Co zrobić, aby zachowały świeżość na dłużej? Ten oraz inne przydatne triki znajdziecie w poniższym artykule!

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Powinniśmy zatem dbać o to, aby znalazło się dla nich miejsce w naszym menu. Choć w naszym kraju nie brakuje rodzimych plonów o cennych właściwościach, to doceniamy również te zagraniczne. 

Reklama

Na czele stawki od wielu lat plasują się banany. Polacy je uwielbiają i nie ma w tym niczego dziwnego, bo są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. 

Zawierają m.in. wapń, potas, witaminę D, żelazo oraz witaminy z grupy B. A to dopiero początek zalet jedzenia tych egzotycznych owoców, bo zarówno sam owoc, jak i jego skórka mogą być bardzo przydatne. 

Spożywanie bananów zaleca się przy anemii i nadciśnieniu tętniczym krwi. Cukrzycy muszą natomiast uważać i jeśli koniecznie chcą sięgać po te owoce, powinni wybierać mniej dojrzałe sztuki, bo ich indeks glikemiczny jest znacznie mniejszy. 

Zachowaj na dłużej świeże owoce

Często zdarza się, że kupujemy w sklepie mnóstwo produktów, które zaczynają się szybko psuć. Jak zapobiec szybkiemu psuciu się bananów? 

Aby owoce pozostały świeże przez długi czas, należy kłaść je w chłodnych, zaciemnionych miejscach, w których będą miały zapewniony dostęp do świeżego powietrza. Jest też pewien sprytny trik, który można zastosować. 

Końcówkę banana należy obwiązać folią spożywczą. Dzięki temu wytwarzanie etylenu zostanie spowolnione. Jest to gazowy hormon, który odpowiada za dojrzewanie owoców, więc banany będą świeże na dłużej.

Dowiedz się więcej na temat: owoce | triki | banany

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje