Reklama

Reklama

Traktuj trzustkę jak skarb. To ci się opłaci

Bez tego małego gruczołu przemiana materii nie jest możliwa. A on długo nie daje znać, że niedomaga.

Wydaje się niepozorna, może być nawet 15 razy mniejsza od wątroby, jednak wiele od niej zależy. Trzustka bowiem nie tylko bierze udział w trawieniu, ale także wydziela hormony, które regulują poziom cukru we krwi.

Reklama

Jeśli zaniedbasz ten organ, najpierw pojawią się problemy trawienne, a będzie to dopiero wierzchołek góry lodowej. Dowiedz się więc, jak się o tę niezwykle ważną część swego ciała odpowiednio zatroszczyć.

Wspomóż regenerację

  • Dodawaj do dań cynamon i goździki, bo przyczyniają się do regeneracji trzustki. Użyj ich też do robienia pysznego naparu.
  • Dwa plastry pomarańczy, plaster cytryny, dwa goździki i szczyptę cynamonu rozgnieć, a następnie zalej naparem z 1 torebki czarnej herbaty. Pij po 3 szklanki dziennie przez miesiąc - pierwszą na czczo, 40 minut przed śniadaniem, ostatnią - co najmniej godzinę po kolacji. Uwaga: używaj cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum verum), nie chińskiego (C. cassia). W tym ostatnim znajdują się bowiem szkodliwe kumaryny.

Flora wspiera

  • Twoimi sprzymierzeńcami będą żywe kultury bakterii probiotycznych. Znajdzieszm.in. w kiszonych warzywach, kefirze, maślance, jogurcie naturalnym.
  • Na bazie tego ostatniego możesz robić sosy, dodając do nich korzystne dla trzustki liście mięty zwyczajnej.

Ananas tylko świeży!

  • Przed każdym posiłkiem dobrze jest zjeść ok. 50 g świeżego ananasa (pół plastra).
  • Owoc ten odciąża trzustkę (a także wątrobę i nerki), bo ułatwia procesy trawienne, wspomagając przemianę materii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje