Reklama

Topinambur dobry dla jelit

​Najważniejszym składnikiem topinamburu jest inulina.

To naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, łagodząc dolegliwości żołądkowe. Inulina obniża też poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dlatego nie może zabraknąć jej w diecie osób chorych na cukrzycę.

Warzywo zawiera także magnez i witaminy z grupy B, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Sprzyja koncentracji i działa antystresowo. Jest świetnym źródłem potasu, niezbędnego do prawidłowej pracy serca i mięśni.

Topinambur zawiera też krzem, który dba o skórę, włosy, paznokcie. Można jeść go w surówce, przyrządzić z niego purée lub zupę. Są też chipsy z topinamburu (np. Cripsy Natural).

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy