Reklama

Te sposoby zmienią cię w wulkan energii

Wcześnie zapadający zmrok i pogoda w kratkę sprawiają, że chodzisz śnięta jak ryba? Czas to zmienić i być wulkanem energii!

O ile apatia i znużenie nie są wywołane chorobą, łatwo je zwalczyć. Zmień swe nawyki żywieniowe, tak, by składniki których dostarczasz organizmowi działały na twoją korzyść.

Ryba zamiast lekarstwa

Jesień to trudny czas dla osób cierpiących na migreny. Dolegliwości bowiem nasilają się między wrześniem a listopadem. Żeby uniknąć sięgania po proszki przeciwbólowe, najpierw uzupełnij niedobory witaminy D. Jest bowiem związek między jej brakiem a częstymi atakami choroby. 

Oczywiście najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. O tej porze roku jednak na naszej szerokości geograficznej świeci zdecydowanie za rzadko! Możesz ją suplementować, a dietę uzupełnić o jej kolejne źródło - ryby morskie. 

Reklama

Podawaj je gotowane, pieczone albo duszone (smażenie niszczy witaminę D). Niewielkie jej ilości znajdziesz też w jajkach, pełnym  mleku i produktach mlecznych, olejach roślinnych oraz w wątrobie i serach dojrzewających.

Pij na zdrowie!

Niedobór wody w organizmie może być przyczyną rozdrażnienia, zmęczenia, gorszej koncentracji, a także zwiększonej podatności na infekcje. Jeśli więc chcesz czuć się doskonale, nie zapominaj w ciągu dnia o nawodnieniu organizmu.

Dziennie wypijaj ok. 2-3 l płynów. Poza wodą, możesz sięgać także po soki owocowe i warzywne - ale żeby nie wychładzały organizmu, dodawaj do nich np. imbir.

Godne polecenia są też napary ziołowe i herbaty owocowe, np.  z dzikiej róży, hibiskusa, malin. Mają dużo witaminy C i chronią przed infekcjami.

Poczuj w sobie ogień!

Ciągle jest ci zimno? Dodawaj do potraw papryczkę chilli, która oprócz rozgrzewającej organizm substancji zawiera także dużo witaminy C.

Według chińskiej medycyny właściwości rozgrzewające ma również... natka pietruszki -  przy okazji bomba witaminowa. 

Rób z niej pesto. Dokładnie umyj pęczek natki, osusz i usuń twarde łodyżki. Zblenduj ją razem z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odrobiną oliwy z oliwek, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i solą do smaku. Jedz je codziennie - dodawaj do kanapek, zup i innych dań. Pyszne i zdrowe!


Manuka jak antybiotyk 

Obowiązkowym składnikiem w  jesiennym menu powinien być miód, szczególnie manuka. Bowiem to właśnie w jego składzie znajdziemy najwięcej methyloglyoxalu - naturalnej substancji o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Spożywany regularnie (najlepiej rano, na czczo zaraz po przebudzeniu, około 20 minut przed posiłkiem lub wieczorem przed snem) zwiększa odporność i wzmacnia organizm. Może być stosowany zarówno w chorobach wirusowych, jak i bakteryjnych, a także przy ostrych stanach zapalnych gardła.

Rozmaryn na smutki

Zadbaj o to, by na twoim kuchennym parapecie zawsze stała doniczka z rozmarynem i sięgaj po niego za każdym razem, gdy dopadnie cię jesienna chandra. Zioło to zawiera substancje wzmacniające układ nerwowy, poprawiające pracę mózgu, a jednocześnie zmniejszające poziom stresu.

Aby skorzystać z tych jego mocy, wystarczy utłuc dwie gałązki rozmarynu w moździerzu - tak by wydzieliły się olejki eteryczne.  

Możesz sobie też przyrządzić z niego napar, który nie tylko poprawi ci nastrój, ale także usprawni trawienie i podniesie ciśnienie. Gałązkę rozmarynu i parę plasterków cytryny zalej szklanką wrzątku. Przykryj, odczekaj 5 minut, aż się zaparzy. Kiedy nieco przestygnie, dodaj 2 łyżeczki miodu.

Zastrzyk energii

Pogorszenie nastroju i ospałość powodują, że jesienią mamy wzmożony apetyt na słodycze. Niestety, nadmiar cukrów prostych wiąże się z ryzykiem nadwagi. Zamiast więc sięgać po chałki, drożdżówki czy czekoladę, lepiej zjedz kilka daktyli, świeżych lub suszonych.

Nie dość, że zapewniają niemal natychmiastowe pobudzenie - z racji tego, że są doskonałym źródłem energii - to jeszcze usprawniają pracę jelit i mają zbawienny wpływ na wzrok.

Z suszonych owoców możesz sobie przygotować tzw. kulki mocy. Zalej 10 dag daktyli bez pestek wrzątkiem i pozostaw je w nim na przynajmniej pół godziny, aby zmiękły.

Następnie odsącz je, rozetrzyj na jednolitą masę, dosyp łyżkę kakao, zagęść płatkami owsianymi. Możesz także dodać kilka owoców goji oraz drobniutko posiekane orzechy włoskie. Uformuj z masy kulki i... gotowe. Przechowuj je w lodówce do tygodnia.

Anna Strąk

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy