Przejdź na stronę główną Interia.pl

Talia osy: Zrzucamy boczki

Szczuplejsza talia to marzenie każdej z nas. Im mniej zbędnych kilogramów, tym serce lepiej pracuje.

Zmień nawyki żywieniowe

Jak najczęściej pij wodę mineralną z sokiem z cytryny i listkiem mięty - taki napój skutecznie gasi pragnienie. 

Reklama

Wypijany rano na czczo najlepiej nawadnia organizm, co usprawnia metabolizm, pomaga spalać tłuszcz i ułatwia odchudzanie. W sezonie warto wykorzystać świeże warzywa i owoce. 

Nie tylko pomogą schudnąć, ale także są wielowitaminową naturalną pigułką, wspomagającą działanie serca i układu krążenia. By były skuteczne, trzeba je jeść regularnie, najlepiej pięć filiżanek warzyw i filiżankę owoców dziennie. Naszymi sprzymierzeńcami są: pomidory, aronia, maliny, sałata, dynia, a także ryby morskie.

Pomidor 

Jest jednym z najlepszych źródeł potasu, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi.Wraz z magnezem i wapniem sprawia, że serce bije regularnie. W czasie wysiłku fizycznego potas wzmaga skurcze serca, by lepiej dotlenić organizm, ułatwia też odchudzanie, bo reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając zatrzymywaniu wody i obrzękom. Takie działanie ma np. koktajl pomidorowy. 

Jak jeść? 

Sparz dwa pomidory, obierz ze skórki, zmiksuj z listkami bazylii oraz odrobiną oliwy i koktajl gotowy.

Aronia

Oprócz bogactwa witaminy C, małe ciemne owoce zawierają bioflawonoidy. Są to substancje, które chronią i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich stwardnieniu i poprawiając ich funkcjonowanie. Aronie zmniejszają też ciśnienie tętnicze oraz pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz trójglicerydów we krwi. 

Do tego owoce są niskokaloryczne - szklanka aronii dostarczy 66 kcal i aż 7 g błonnika. A błonnik zapewni uczucie sytości na dłużej i ułatwi odchudzanie.

Jak jeść?

Świeże owoce mają specyficzny cierpki smak. Warto je jednak po zerwaniu zamrozić. Tracą wówczas nieprzyjemny posmak i stają się dużo smaczniejsze. Garść takich przemrożonych owoców to świetny dodatek do sałatki owocowej na śniadanie.

Dorsz

Wszystkie ryby morskie dostarczą nam sporo białka. Żeby je strawić i przyswoić, organizm potrzebuje więcej energii, którą czerpie, m.in. z tkanki tłuszczowej. Oprócz tego ryby są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia, zapobiegając stanom zapalnym oraz poprawiając funkcje naczyń krwionośnych i serca.

Jak jeść? 

Najzdrowsze są ryby pieczone, duszone lub gotowane na parze.Te panierowane i długo smażone w głębokim tłuszczu - tuczą, bo chłoną bardzo dużo tłuszczu i zyskują niezdrowe dla serca kwasy tłuszczowe trans.

Proszę, przeczytaj dalej

Dowiedz się więcej na temat: talia | dieta

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje