Reklama

Reklama

Szczaw na biegunki i anemię

Korzeń szczawiu stosowany jest w zatruciach pokarmowych, biegunkach, wzdęciach, także w niedokrwistości, czyli anemii.

W medycynie ludowej sproszkowanego korzenia używa się jako zasypki na powierzchniowe rany i owrzodzenia.

Reklama

Odwar. Pół łyżki korzenia szczawiu zalejmy szklanką wody, gotujmy 5 minut i odstawmy na 10 minut. Odcedźmy. Pijmy 2 razy dziennie po pół szklanki. Odwar ze szczawiu może służyć do okładów, przemywania i płukania skóry.

Szczaw bogaty jest też w witaminę C, niacynę ryboflawiny, zawiera grupę związków o nazwie flawonoidy, które nie tylko dają mu czerwoną barwę, ale są też uznawane za silny antyoksydant, który uwalnia organizm od wolnych rodników. Oczyszczanie z nich organizmu zapobiega wielu chorobom.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje