Reklama

Syrop z mniszka wzmacnia pamięć

​Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego świetnie wpływa na stany zapalne dróg oddechowych, łagodzi kaszel i chrypkę. Działa bakteriobójczo. Regularne jego zażywanie regeneruje wątrobę, obniża poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, oczyszcza ze złogów żółci przy kamicy żółciowej. Ponadto oczyszcza organizm i podnosi odporność. Zawiera lecytynę i wzmacnia pamięć.

Przepis z cukrem

Płatki z mniszka włóż do słoiczka. Co 2-3 centymetry przesypuj warstwą cukru. Lekko ugniataj. Kiedy się zapełni, ugnieć jeszcze raz i zalej 2 łyżkami spirytusu. Ważne! Najlepiej, żeby wierzchnią warstwą był cukier. Słoiki odstaw na 7-10 dni w ciepłe, słoneczne miejsce (ale nie za gorące, bo sfermentuje). Potem włóż do lodówki i przechowuj przez 3-4 miesiące. Niczego nie przecedzaj, bo ten syrop je się razem z płatkami - jedną łyżeczkę dziennie. 

Przepis z miodem

Świeżo zebrane kwiaty rozłóż w cieniu na bawełnianej ścierce na 2-3 godziny. Chodzi o to, aby wyszły z nich wszystkie żyjątka. Następnie wrzuć kwiaty do garnka i zalej wrzącą wodą. Użyj jej tyle, aby zakryć kwiaty. Gotuj chwilę po czym odstaw na dobę w chłodne miejsce, aby wywar nabrał mocy. Następnego dnia przecedź przez sito. Otrzymany płyn połącz z miodem w proporcji 1:1. Przelej do buteleczek. W lodówce możesz go przechowywać nawet przez rok. W razie potrzeby pij łyżeczkę syropu dziennie.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy