Reklama

Święta są po to, by jeść!

Kulinarne triki, dzięki którym nie przytyjemy ani grama!

Podczas przygotowywania świątecznych potraw możemy zastosować proste triki, które odchudzą z tłuszczu i kalorii nasz wigilijny stół. Oto niektóre z nich.

Jedzenie zróbmy sami!

Przygotowując kolację z potraw zrobionych własnoręcznie, jesteśmy w stanie zmniejszyć kaloryczność większości potraw. Nawet o 50 procent! Kupując je na mieście, szczególnie krokiety, pierogi, kulebiaki czy ciasta, narażamy się na zjedzenie ogromnej ilości kalorii. Niestety, pochodzą one głównie z tłuszczy.

Przed Wigilią...

Reklama

Rano zjedzmy naprawdę porządne śniadanie np. owsiankę z orzechami lub kanapkę z wędliną i warzywami. Dzięki temu pod koniec dnia nie rzucimy się wygłodniali na jedzenie. Nie zapomnijmy o następnych posiłkach w ciągu dnia. Powinna to być sałatka albo owoce. Wybierajmy gruszki, jabłka, cytrusy - zawierają błonnik ułatwiający trawienie. Jeśli dopadnie nas głód, sięgnijmy po orzechy. Naukowcy odkryli, że orzechy zjedzone na 15 minut przed posiłkiem sprawią, że zażyjemy aż o 30 procent mniej kalorii. Tuż przed kolacją wypijmy też szklankę wody gazowanej z cytryną - nie tylko usprawni trawienie, ale i mniej wtedy zjemy.

Im więcej spróbujemy, tym więcej zjemy! Zgodnie z tą teorią tym, którzy się odchudzają, zalecamy zjedzenie jednej potrawy np. samych pierogów albo dań z ryb, albo samych zup, aby nasycić się mniejszą ilością jedzenia. To jednak propozycja wyłącznie dla tych, którzy nie do końca są wierni tradycji wigilijnej wieczerzy, by popróbować wszystkich wigilijnych potraw.

Jak odchudzić świąteczne dania?

1. Ryby
Zarówno łosoś, śledź jak i karp, szczególnie ten hodowlany, to ryby dosyć tłuste. Nie smażmy ich, tylko przyrządźmy w galarecie lub upieczmy w folii. Jeśli już musimy smażyć, zróbmy to na patelni teflonowej lub grillowej - bez dodatku tłuszczu. Zrezygnujmy z panierki z tartej bułki i jajka.

2. Potrawy z kapusty
Czy będzie to farsz z grzybami, czy postna kapusta, zrezygnujmy z zasmażki.

3 Pierogi
Podawajmy je z wody lub pieczmy. Nie podsmażajmy ich, aby nie nasiąknęły tłuszczem.

4. Śledzie
Nie zalewajmy ich oliwą. Zamiast majonezu, używajmy naturalnego jogurtu.

5. Kompot z suszu
Nie dosładzajmy go. Cukier i miód niech zastąpią goździki i cynamon.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia | odchudzanie | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy