Reklama

Stres? Potrzebujesz więcej magnezu

Poprawia pamięć i koncentrację, koi nerwy, odpręża i uspokaja. Nowy eliksir? Nie! Tak działa magnez.

Bywasz często rozdrażniona, nerwowa, nęka cię bezsenność, jesteś zmęczona nawet po weekendzie, zdarzają ci się bolesne skurcze mięśni lub drganie powieki? Być może brakuje ci magnezu.

Magnez to wyjątkowy pierwiastek, bez którego właściwie nie możemy normalnie funkcjonować. Jest składnikiem ponad 300 enzymów biorących udział różnych reakcjach, m.in. w wytwarzaniu białka i spalaniu tłuszczów. Magnez wspomaga układ nerwowy, mięśniowy, serce, poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Nawet niewielki jego niedobór może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, czyli arytmii, może także zwiększać ryzyko zawału.

Reklama

Powinni o tym pamiętać zwłaszcza chorzy z przewlekłą niewydolnością nerek, osoby stosujące leki moczopędne (magnez jest wtedy w dużych ilościach wydalany z moczem) oraz osoby żyjące w stresie. Ich dieta powinna być szczególnie bogata w magnez. Nie będzie to trudne, bo występuje on w wielu produktach spożywczych. GG Sporo magnezu jest w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, także w gorzkiej czekoladzie oraz w ciemnym pieczywie.

Źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane oraz "twarda" woda pitna.

Każdego dnia potrzebujemy ok. 300 mg na dobę (kobiety) i ok. 400 mg (mężczyźni). To tyle ile dostarcza w sumie: garść migdałów lub orzechów (30 g), szklanka (140g ugotowanej kaszy gryczanej), średni banan i 4-5 łyżek płatków owsianych.

Warto pamiętać, że wykorzystujemy nie więcej niż 50 proc. magnezu zawartego w posiłkach. Jego przyswajanie obniża m.in. jedzenie tłustych posiłków, picie mocnej kawy, herbaty i coca-coli, a także łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w magnez ze szczawiem, szpinakiem lub rabarbarem. Zawarte w nich szczawiany utrudniają przyswajanie magnezu.

Tu znajdziesz magnez:

Pestki dyni: Jedz przynajmniej garść pestek dyni dziennie. Należy je polecić zwłaszcza dojrzałym mężczyznom, bo pestki zapobiegają rozrostowi i zapaleniu prostaty.

Awokado: Magnez zawarty w tym maślanym owocu to antidotum na kłopoty z sercem i układem krążenia. Wspólnie z potasem obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Banany: Dadzą nam nie tylko sporo magnezu, ale mają wpływ na serotoninę zwaną hormonem szczęścia.

Kakao i gorzka czekolada: Są źródło magnezu, który ułatwia uzyskanie energii z cukrów, jest też niezbędny do przekazywania impulsów pomiędzy komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Magnez ponadto uczestniczy w spalaniu cukrów.

Kasza gryczana: Jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu. Polecana jest przy cukrzycy, bo magnez w niej zawarty bierze udział w przemianach glukozy oraz uczestniczy w procesie wydzielania insuliny.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy