Reklama

​Sposoby na smaczne posiłki w diecie cukrzycowej

Wyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy. Cukrzyca typu 1 wymaga leczenia za pomocą insuliny, najczęściej u jej podłoża leży proces autoimmunologiczny polegający na niszczeniu komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Typ 2 pojawia się u osób dorosłych i ma związek z nieodpowiednią dietą, bogatą w tłuszcze zwierzęce i węglowodany proste, pochodzące z oczyszczonych produktów zbożowych oraz słodyczy.

W diecie zaleca się spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia, co 2,5-3,5 godziny, wypijanie odpowiedniej ilości wody, tj. około dwóch litrów na dobę, ograniczenie napojów z kofeiną, kawy i mocnej czarnej herbaty. Powinna ona uwzględniać rodzaje cukrzycy oraz współwystępujące schorzenia.

Reklama

Kanapki z pastą orzechową i kiełkami to propozycja polecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ponadto żytnie, chrupkie pieczywo stanowi źródło węglowodanów złożonych, które są wskazane w przypadku tej choroby. Mimo iż dieta osób z cukrzycą powinna zawierać tłuszcz w ilości nie większej niż 25% dziennego zapotrzebowania, powinny to być tłuszcze roślinne, właśnie takie jak wchodzą w skład tego śniadania.

Natka pietruszki oraz kiełki w połączeniu z czosnkiem wzmacniają odporność, co jest bardzo ważne w przypadku cukrzyków, gdyż mają oni większą skłonność do infekcji i stanów zapalnych.

Na obiad można zaserwować morską rybę w postaci burgerów. Sprzyja ona odbudowie masy mięśniowej oraz doskonale uzupełnia dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe. To danie, ze względu na swą nietypową formę oraz dodatki, może przypaść do gustu nawet tym osobom, które omijają ryby ze względu na ich specyficzny smak i aromat. Dodatek brokuła uzupełni dietę w chrom, który pomaga naturalnie regulować poziom cukru we krwi.

Sos jogurtowy jest ważnym uzupełnieniem wapnia w diecie, ponieważ wpływa pozytywnie na nadciśnienie tętnicze. A na kolację warto spożyć bombę witaminową, czyli chłodnik z botwiny. To warzywo jest źródłem antyoksydantów oraz wapnia i magnezu, które w raz z minerałami pochodzącymi z maślanki, pomagają zadbać o wzrok oraz odpowiednie ciśnienie krwi. Dzięki dużej dawce potasu dodatek rzodkiewki powalczy z nadciśnieniem pojawiającym się u osób chorujących na cukrzycę.

Bywa, że unikają oni gotowanych buraków z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, jednak można temu zaradzić, gotując młode buraczki bardzo krótko. To danie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, gdyż jest niskokaloryczne, sycące oraz niskotłuszczowe ze względu na zawartość maślanki, która dzięki lecytynie pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Przepis na śniadanie: Kanapki z pastą orzechowo-twarogową i kiełkami (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 min.  Poziom trudności: łatwe

Białko: 19,6g | Tłuszcze: 29,6g | Węglowodany: 39g | Kaloryczność: 394kcal GDA*- Białko:39% | Tłuszcze: 42% | Węglowodany: 14% | Kaloryczność: 20%

Składniki: - 50g sera twarogowego chudego, - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, - garść listków szałwii i natki pietruszki drobno posiekanych, - łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu, - przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, - łyżka mleka lub jogurtu 1,5-2%, - 1/2 łyżki oliwy z oliwek, - szczypta soli, pieprz.

Do podania: 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy, 3 kromki chleba chrupkiego żytniego.

Wszystkie składniki pasty wymieszać. Podawać na pieczywie z kiełkami.

Przepis na obiad: Burgery rybne (1 porcja)

Czas przygotowania: 30 min. Poziom trudności: łatwe

Białko:  32,8g | Tłuszcze: 12,3 | Węglowodany: 19,1 | Kaloryczność: 300kcal GDA*- Białko: 66% | Tłuszcze: 18% | Węglowodany: 7% | Kaloryczność: 15% 

Składniki: - 150g filetu z mintaja, - 2 łyżki pietruszki, - 1/2 cebuli, sok z 1/2 cytryny, - 1-2 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka curry, - 1 łyżeczka oleju, - 2 łyżki jogurtu greckiego, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka posiekanego koperku.

Do podania: Brokuły z wody 2-3 różyczki.

Rybę zblendować lub zmiksować razem z pietruszką, curry, sosem sojowym oraz cebulą na jednolitą masę. Piec w piekarniku na złoty kolor około 10-15 min. Z jogurtu greckiego i czosnku oraz koperku przyrządzić sos. Podawać z brokułami z wody.

Przepis na kolację: Chłodnik z boćwiny (2 porcje**)

Czas przygotowania: 25 min. Poziom trudności: łatwe

Białko: 10,9g | Tłuszcze:  2,9g | Węglowodany: 19g | Kaloryczność: 118kcal GDA*- Białko: 22% | Tłuszcze: 4% | Węglowodany:  7% | Kaloryczność: 6%  (** wartości odżywcze dotyczą jednej porcji)

Składniki: - 1/2 pęczka boćwinki, - 1 nieduży ogórek zielony, - 1/2 pęczka rzodkiewek, - posiekany szczypiorek,  - 1 cebulka ze szczypioru, - koperek,  - 2 szklanki maślanki, - 1 szklanka bulionu jarzynowego.

Buraki z boćwinki gotować krótko w bulionie ok. 7-10 minut. Dodać pokrojone liście boćwinki i gotować kolejne 5 minut. Wyjąć z wywaru i przestudzić. Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w grubsze plasterki. Cebulki oczyścić i drobno pokroić. Wystudzone buraczki obrać i pokroić w plasterki. Do wywaru z botwinką wlać maślankę i wymieszać. Nie gotować. Dodać buraczki, rzodkiewkę, ogórek, cebulkę, szczypior i koperek. Wymieszać i przyprawić. Chłodnik wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska, która od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy