Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Sposoby na smaczne posiłki w diecie cukrzycowej

Dieta jest jednym z podstawowych narzędzi w leczeniu cukrzycy. Jej głównym założeniem jest niska kaloryczność, mimo to może być smaczna i urozmaicona, o czym świadczą propozycje potraw przygotowane przez Alicję Kalińską, dietetyka z poradni SetPoint.

Wyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy. Cukrzyca typu 1 wymaga leczenia za pomocą insuliny, najczęściej u jej podłoża leży proces autoimmunologiczny polegający na niszczeniu komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Typ 2 pojawia się u osób dorosłych i ma związek z nieodpowiednią dietą, bogatą w tłuszcze zwierzęce i węglowodany proste, pochodzące z oczyszczonych produktów zbożowych oraz słodyczy.

Reklama

W diecie zaleca się spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia, co 2,5-3,5 godziny, wypijanie odpowiedniej ilości wody, tj. około dwóch litrów na dobę, ograniczenie napojów z kofeiną, kawy i mocnej czarnej herbaty. Powinna ona uwzględniać rodzaje cukrzycy oraz współwystępujące schorzenia.

Kanapki z pastą orzechową i kiełkami to propozycja polecana osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ponadto żytnie, chrupkie pieczywo stanowi źródło węglowodanów złożonych, które są wskazane w przypadku tej choroby. Mimo iż dieta osób z cukrzycą powinna zawierać tłuszcz w ilości nie większej niż 25% dziennego zapotrzebowania, powinny to być tłuszcze roślinne, właśnie takie jak wchodzą w skład tego śniadania.

Natka pietruszki oraz kiełki w połączeniu z czosnkiem wzmacniają odporność, co jest bardzo ważne w przypadku cukrzyków, gdyż mają oni większą skłonność do infekcji i stanów zapalnych.

Na obiad można zaserwować morską rybę w postaci burgerów. Sprzyja ona odbudowie masy mięśniowej oraz doskonale uzupełnia dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe. To danie, ze względu na swą nietypową formę oraz dodatki, może przypaść do gustu nawet tym osobom, które omijają ryby ze względu na ich specyficzny smak i aromat. Dodatek brokuła uzupełni dietę w chrom, który pomaga naturalnie regulować poziom cukru we krwi.

Sos jogurtowy jest ważnym uzupełnieniem wapnia w diecie, ponieważ wpływa pozytywnie na nadciśnienie tętnicze. A na kolację warto spożyć bombę witaminową, czyli chłodnik z botwiny. To warzywo jest źródłem antyoksydantów oraz wapnia i magnezu, które w raz z minerałami pochodzącymi z maślanki, pomagają zadbać o wzrok oraz odpowiednie ciśnienie krwi. Dzięki dużej dawce potasu dodatek rzodkiewki powalczy z nadciśnieniem pojawiającym się u osób chorujących na cukrzycę.

Bywa, że unikają oni gotowanych buraków z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, jednak można temu zaradzić, gotując młode buraczki bardzo krótko. To danie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, gdyż jest niskokaloryczne, sycące oraz niskotłuszczowe ze względu na zawartość maślanki, która dzięki lecytynie pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje