Reklama

Reklama

Sól. Biała trucizna?

​Zalecana przez WHO dzienna dawka soli to pięć gramów - tyle, ile mieści się na łyżeczce. Niestety, spożywamy jej trzy razy więcej. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Poprawisz kondycję serca, nerek, a przy okazji schudniesz.

Oto pięć sposobów na zredukowanie soli w diecie. 

Reklama

Czytaj etykiety 

Sól jest wszędzie: w chlebie, serach, wędlinach, płatkach śniadaniowych. Aby wybrać produkt mniej słony, zapoznaj się z listą składników. Jeśli sól jest na pierwszej, drugiej pozycji, poszukaj zdrowszego zamiennika. 

Używaj ziół 

Poprawiają smak i aromat potraw, dzięki czemu będziesz solić mniej, a może nawet odzwyczaisz się od soli. Kolendrę, tymianek, oregano, lubczyk dodawaj pod koniec przygotowywania potrawy. Drobno je posiekaj, łatwiej uwolnią się ich cenne składniki.

Gotuj od podstaw 

Zawartość soli w gotowych daniach może przestraszyć: hamburger plus średnia porcja frytek to 2,8 g soli, średnia pizza - aż 8 g! Samodzielne przygotowywanie posiłków pozwoli ci mieć sól pod kontrolą.

Stosuj oliwy smakowe 

Podobnie jak zioła, nadadzą potrawom wyrazisty smak. Olej sezamowy, dyniowy, lniany, z orzechów włoskich, czy nawet oliwę z oliwek dodawaj do sałatek lub przyprawiaj nimi zupy. 

Unikaj produktów przetworzonych i "light" 

W 100 g pomidorów jest tylko 0,02 g soli, a w takiej samej ilości ketchupu już sto razy więcej. To, co poddawane dalszej obróbce, zwykle jest mocno dosalane. Również produkty "light" mają więcej soli niż ich pełnotłuste odpowiedniki - producenci w ten sposób poprawiają ich smak. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: sól

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje