Reklama

Smaczne propozycje dań dla osób z kamicą żółciową

Przyczyny tej choroby związane są z nieprawidłowym odżywianiem i trybem życia. Posiłki dla osób z zaostrzonymi dolegliwościami prezentuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

Otyłość to największy sprawca naszych problemów z tworzeniem się kamieni żółciowych. Na nieodpowiedni skład żółci mają również wpływ takie choroby jak hiperlipidemia (triglcerydemia) oraz cukrzyca. Ale przede wszystkim to dieta obfitująca w produkty z wysoką zawartością cukru (słodycze, miód, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia) prowadzi do zmniejszenia ilości lecytyny w żółci. Dochodzi wtedy do nieprawidłowego jej składu oraz gorszego rozpuszczania w niej cholesterolu.

Znaczenie ma także zawartość błonnika w diecie. Właściwa podaż tego związku wpływa na sprawne obkurczanie się pęcherzyka żółciowego, dzięki czemu nie dochodzi do zalegania żółci. Dodatkowym czynnikiem są również nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Nieregularne spożywanie posiłków, w pośpiechu, w godzinach wieczornych, zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i zbyt małą ilość surowych warzyw i owoców, to najczęściej popełniane grzechy.

Reklama

Dieta w okresie zaostrzenia kamicy żółciowej różni się od tej w okresie bezobjawowym. W momencie, gdy dochodzi do ataku kolki, należy stosować dietę łatwostrawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika. W tym przypadku kategorycznie zabrania się spożywania produktów o działaniu zaostrzającym dolegliwości. Zaliczamy do nich wszystkie produkty i potrawy obfitujące w dużą ilość tłuszczu i cukru, słodycze, wyroby cukiernicze, żywność wysoko przetworzoną, potrawy smażone, jedzenie typu fast food itp.

Powinniśmy unikać pełnoziarnistych kasz, makaronów, ryżu i pieczywa oraz otrębów, surowych warzyw i owoców ze skórką i pestkami. Nie należy spożywać nasion roślin strączkowych, groszku zielonego, fasolki szparagowej, kapusty, pora, cebuli, czosnku, kalafiora, brokuła, gruszek, czereśni, śliwek. Niewskazane są również ostre i pikantne przyprawy, marynaty i dania. Podczas zaostrzenia choroby potrawy powinny być gotowane lub duszone bez dodatku tłuszczu. Najlepiej jest wybierać chude mięsa, wędliny oraz ryby, jasne pieczywo (pszenne), młode warzywa i owoce bez nadmiernej zawartości cukru, poddane obróbce termicznej, podawane w postaci gotowanej, rozdrobnionej (puree, zupy, przeciery, soki).

Lekkostrawne śniadanie na bazie chudego sera białego i sycącego banana nie podrażni żołądka i zaspokoi głód na dłuższy czas. Po takie rozwiązanie śmiało mogą sięgnąć osoby chorujące na kamicę żółciową. W tym czasie ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, przede wszystkim białka i węglowodanów. Należy również pamiętać, że muszą być tak dobrane, aby nie powodowały zaostrzenia choroby.

Propozycja obiadowa to lekkostrawne połączenie sezonowych owoców z ryżem i delikatnym sosem waniliowym na bazie chudego jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki tego dania zostały poddane obróbce termicznej, dzięki czemu wzrasta ich przyswajalność dla organizmu. Zagotowanie truskawek i ich przetarcie przez sitko sprawi, że osoby z zaostrzonym stanem choroby mogą cieszyć się smakiem tych letnich owoców sezonowych, ponieważ w takiej wersji będą dla nich bezpieczne. 

Lato to okres dojrzałych pomidorów. Właśnie wtedy powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Osoby będące na diecie nie powinny się ich obawiać. Obrane ze skórki nie powodują dolegliwości. Zawierają one największe stężenie likopenu spośród wszystkich warzyw i owoców. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega wielu chorobom.

Śniadanie

Twarożek z bananem i suszoną żurawiną (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 23,5g | Tłuszcze: 2,0g | Węglowodany: 33,1g | Kaloryczność: 240kcal  

GDA*- Białko: 47% | Tłuszcze: 3% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 12%  

Składniki

- 2/3 kostki sera białego chudego,

- 1 mały banan,

- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego,

- 1-2 łyżeczki suszonej żurawiny.

Ser biały rozdrobnić. Banana drobno pokroić. Ser połączyć z bananem i jogurtem. Całość wymieszać i doprawić do smaku cynamonem, na koniec posypać żurawiną. Podawać z pieczywem pszennym.

Obiad

Ryż z musem truskawkowym i sosem jogurtowo-waniliowym (1 porcja)

Czas przygotowania: 35 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 13,1g | Tłuszcze: 4,7g | Węglowodany: 77,0g | Kaloryczność: 394kcal

GDA*- Białko: 26% | Tłuszcze: 7% | Węglowodany: 29% | Kaloryczność: 20%

Składniki

- 60g ryżu białego,

- 150ml mleka 1,5% tł.,

- woda niegazowana 150ml,

- truskawki 10szt.,

- syrop z agawy 1 łyżka,

- cynamon,

- jogurt naturalny ½ opakowania (80ml),

- wanilia.

W garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać syrop z agawy i ryż. Gotować na wolnym ogniu do bardzo miękkiego ryżu. Następnie do oddzielnego garnuszka dodać pokrojone truskawki i gotować aż do miękkości. W dalszej kolejności przetrzeć przez sito tak, aby oddzielić drobne pestki od owoców i aby powstał mus truskawkowy. Sos jogurtowo-waniliowy: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, odrobina ekstraktu waniliowego. Gotowy ryż polać musem truskawkowym i sosem jogurtowym.

Kolacja

Zupa krem z pomidorów (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: łatwe

Białko: 7,5g | Tłuszcze: 12,1g  | Węglowodany: 26,2g  | Kaloryczność: 211kcal  

GDA*- Białko: 15% | Tłuszcze: 17% | Węglowodany: 10% | Kaloryczność: 11%

Składniki

- 2-3 duże, dojrzałe pomidory (sparzone, obrane ze skórki),

- 1/2 małej cebuli (opcjonalnie),

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,

- sól,

- listki bazylii.

Pomidory, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwie poddusić cebulę przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Całość zmiksować i doprawić jogurtem. Posypać listkami bazylii.

Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.


 




Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy