Reklama

Reklama

Słonecznik warto mieć pod ręką

Choć niepozorne z wyglądu, ziarenka słonecznika mają wielką moc. Wspomagają nasze zdrowie a przy okazji dobrze smakują. Warto więc korzystać z ich właściwości jak najczęściej.

Czasami jedna mała zmiana sprawia, że coś, co z pozoru nie zniewala smakiem, staje się doskonałym dodatkiem podkreślającym walory niemal każdej potrawy. Gdy przyprawy bądź nasiona uprażymy na patelni, nadadzą potrawie charakteru. Na pewno warto uprażyć ziarenka słonecznika. Ciepło sprawi, że głębia smaku zostanie wydobyta, a przy okazji nie stracą swoich właściwości.

Reklama

Nie wszyscy wiedzą, że małe nasiona słonecznika mają wielką moc - są pomocne przy obniżaniu cholesterolu (podwyższony jest niezwykle niebezpieczny dla serca i może prowadzić do zawału). Ponadto zwierają sporo witaminy E, która nie tylko wpływa na wygląd skóry, ale też płodność. Naukowcy wciąż badają jej wpływ pod kątem hamowania rozwoju nowotworów.

Kolejnym atutem ziaren jest zawartość witamin z grupy B, wpływających korzystnie na układ nerwowy, a także wartościowych kwasów tłuszczowych NNKT. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.

Ziarna słonecznika obfitują też w związki mineralne - wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Wpływają korzystnie na cały organizm, dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej.

Posypujmy ziarnami słonecznika sałatki, ozdabiajmy nimi słodkie desery, przełamując smaki, dodajmy do zup - kremów. Skorzystają i podawane dania, i nasze zdrowie.

Czytaj również:

Zmarł kultowy polski raper!    

Poruszające wyznanie Ewy Farny!    

Kylie Jenner w skąpym bikini! 

Zobacz także:

 
 

Dowiedz się więcej na temat: słonecznik

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje