Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słoneczna dieta

​Wybierasz się na urlop? Jak najszybciej zmień dietę i zafunduj sobie ochronę przeciwsłoneczną, która zwiększy twoją odporność przed promieniami UV i poparzeniem skóry. Choć opalanie daje nam witaminę D i piękny, czekoladowy odcień, znacznie przyspiesza starzenie się skóry. Można jednak zminimalizować ten proces.

To, co kładziemy na talerzu, może działać jak naturalny wewnętrzny filtr przeciwsłoneczny, ograniczając szkodliwe działanie słońca na nasz organizm. Miesiąc przed planowanym wyjazdem warto tak zmodyfikować codzienne menu, by znalazły się w nim produkty, które odżywiają i ochraniają skórę. Są to przede wszystkim warzywa i owoce. 

Reklama

W przeciwsłonecznym jadłospisie nie powinno też zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa, płatków zbożowych, grubych kasz, chudego nabiału, jaj, ryb i drobiu. Warto pić przynajmniej dwa litry wody, by dać właściwe nawodnienie skórze. Zamiast słodkich napojów pij dużo wody z cytryną. Zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej (ma dużo soli, konserwantów, za to mało prozdrowotnych substancji chroniących skórę przed słońcem). 

Co warto jeść i pić codziennie latem?

Brzoskwinie 

Są źródłem beta-karotenu, dzięki któremu opalanie jest też o wiele mniej szkodliwe dla skóry. Karoteny działają jak niski filtr przeciwsłoneczny, zmniejszając ryzyko oparzenia oraz walczą z wolnymi rodnikami. Morele i brzoskwinie obfitują ponadto w witaminach z grupy B, wit. C i PP, które pomagają regulować kolor opalenizny. 

Gorzka czekolada

Da nam sporo flawonoidów, a są to antyoksydanty, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Nie może jej zabraknąć w przeciwsłonecznym menu. Możesz więc zjeść dwie kostki gorzkiej czekolady codziennie. 

Truskawki i borówki

Wzmacniają organizm i odżywiają komórki skóry, są źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, które chronią ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Borówkowe flawonoidy mają też silne działanie przeciwzmarszczkowe, a zmarszczki to też jedna z najczęstszych szkód po opalaniu. Owoce jagodowe najlepiej jeść na surowo. Długie przechowywanie i gotowanie niszczy ich prozdrowotne substancje. Zjadaj przynajmniej filiżankę owoców każdego letniego dnia. 

Brukselka i brokuły 

Mają dużo substancji zawierających siarkę (sulforafan). Te zaś działają przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Także chronią skórę przed nadmierną ekspozycją na słońce. Aby uaktywniły się prozdrowotne substancje, brokuły, brukselkę czy kalafior najlepiej gotować krótko w dużej ilości wody, a potem podawać z dodatkiem sosu musztardowo - jogurtowego. Musztarda z gorczycą zawiera substancje uaktywniające przeciwnowotworowe właściwości brokułów, kalafiora czy brukselki. Brokuły jedzone codziennie redukują ryzyko powstania nowotworów (także czerniaka) o 60 proc.

Szpinak , zielenina 

Porcja zieleniny każdego dnia przygotuje skórę na spotkanie ze słońcem. Zawarty w tych warzywach koenzym Q10 działa jak zapora przed wolnymi rodnikami - zatrzymuje uszkodzenia komórek skóry spowodowane działaniem promieni UV. Jedz przynajmniej dwie garści świeżych liści lub szklankę mrożonego szpinaku.

Marchew, papryka

To bogate źródła beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w wit. A. Ta zaś odpowiada za regenerację i utrzymanie właściwego nawodnienia naskórka, co pozwala na uzyskanie trwałej opalenizny, bez przesuszenia i łuszczenia się skóry. Czerwona papryka ma dodatkowo dużo wit. C, która zapobiega przebarwieniom. Zjadaj przynajmniej pół papryki dziennie i pij szklankę soku marchewkowego, najlepiej z dodatkiem odrobiny oliwy lub oleju (tłuszcz zwiększa przyswajalność beta-karotenu). Jedzenie np. marchwi zwiększa wydzielanie melaniny - pigmentu nadającego skórze ładny odcień, co pozwala uzyskać ładną opaleniznę przy znacznie krótszym opalaniu.

Sushi 

Z owocami morza i rybami morskim dadzą nam dużo nienasyconych tłuszczów omega trzy. Te zaś nawilżają i odżywiają skórę, opóźniając procesy starzenia się skóry pod wpływem słońca. Zawarty w nich mangan jest niezbędny do wytwarzania kolagenu (odpowiada za sprężystość skóry), cynk, miedź i selen bronią ją przed wolnymi rodnikami. Ryby to też źródło witaminy D. Gdy jej poziom jest odpowiedni, wytwarzamy więcej melaniny, która chroni skórę przed promieniami UV.  

Zielona herbata 

Aromatyczny napar zawiera sporo polifenoli. Naukowcy twierdzą, że osoby, które piją trzy filiżanki zielonego naparu dziennie i się opalają, mają zdrowszą, lepiej nawilżoną i elastyczną skórą, na której nie ma śladu szkodliwego wpływu promieniowania UV. Zaparzaj ją trzy minuty, wodą o temp. 70-80°C.

Zobacz także: 

 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje