Reklama

Reklama

Skuteczne mikstury z ziół

Młode liście pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem warto dodawać do sałatek, zaparzać jak herbatę. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o ziołach?

Mamy teraz mnóstwo czasu, warto go poświęcić na przygotowanie domowych leczniczych specyfików. Nawet na krótkim spacerze zbierzesz garść świeżych pędów sosny czy świerku, liście mniszka, jeżyn i pokrzywy przed kwitnieniem. 

Reklama

Pomogą na kaszel (pędy świerku, sosny), poprawią pracę układu trawiennego i dróg żółciowych (liście jeżyn), oczyszczą organizm z toksyn i wzmocnią (pokrzywa). Zbieraj tylko czyste, zdrowe i młode części roślin, by jak najmniej je płukać. 

Nie przechowuj ich w folii. Od razu po powrocie do domu przygotuj z nich syrop, napar lub ususz. 

Mniszek 

Jeszcze przed kwitnieniem warto zbierać młode listki i dodawać je do herbatek, potraw. Najlepiej ściąć całą część nadziemną rośliny i ususzyć. Liście susz w temperaturze 30ºC. Napar z nich działa moczopędnie i oczyszczająco.

Pędy świerku 

Wiosną na świerkowych gałęziach pojawiają się małe jasnozielone przyrosty. Działają dobroczynnie na infekcje dróg oddechowych, łagodzą kaszel. By przygotować z nich inhalacje ułatwiające oddychanie i łagodzące katar, wystarczy młode pędy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać i wdychać opary. Przestudzonym naparem można płukać bolące gardło, dziąsła i jamę ustną w stanach zapalnych. 

Zalewając młode pędy alkoholem ( dwie łyżki pędów i 0,3 l alkoholu 40 proc.), po dwóch tygodniach otrzymasz nalewkę do nacierania obolałych stawów. Ze świeżych pędów świerku można przygotować syrop. Zalej je miodem lub w słoju przesyp cukrem. 

Liście jeżyn 

Napar z liści jeżyn (suszonych lub świeżych) pij zamiast czarnej herbaty. Łagodzi dolegliwości w zatruciach pokarmowych z biegunką, wspomaga pracę żołądka, dwunastnicy i dróg żółciowych.

Pokrzywa 

Jej młode listki je się jak szpinak, dodaje do sałatek (mają sporo krzemu, żelaza, także wapnia, witamin i soli mineralnych). Pokrzywę susz od razu po zerwaniu w ciemnym miejscu (pod wpływem słońca wiele traci). 

Temperatura suszenia w piekarniku to maksymalnie 35ºC, drzwiczki piekarnika powinny być cały czas uchylone. Pokrzywa oczyszcza organizm, wzmacnia wątrobę i nerki

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje