Reklama

Reklama

Skąd mam kamienie w woreczku?

Kamica żółciowa to przypadłość kobiet po czterdziestce. Czy można sobie z nią radzić?

Mają je głównie panie dojrzałe (lecz przed menopauzą) i raczej pulchne. Na powstawanie kamieni ma wpływ dieta. Sprzyja im jedzenie tłuste i nieregularne. Zwykle nie dają objawów, ale po obfitym posiłku mogą nagle zaboleć: zwykle po prawej stronie brzucha pod żebrami, tam gdzie wątroba.

Reklama

1. Od czego się robi kamica żółciowa?


  • Winne mogą być schorzenia: wysokie stężenie cholesterolu albo bilirubiny w żółci, częste zakażenia dróg żółciowych, marskość wątroby czy nieprawidłowości w opróżnianiu pęcherzyka.
  • Kamicę wywołuje siedzący tryb życia i dieta pełna cholesterolu, zaś uboga w błonnik.
  • Sprzyjają jej cukrzyca, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby, białaczka, anemia sierpowata, zażywanie preparatów antykoncepcyjnych z estrogenami, antybiotyku o nazwie ceftriakson i leków obniżających cholesterol.
  • Uważaj, gdy chorował ktoś z bliskiej rodziny: matka, babka, ciotka.
  • Ryzyko rośnie przy otyłości brzusznej - oponce.
  • Zdarza się w ciąży.
  • Groźne są diety-cud i posty: nieregularne posiłki uwalniają więcej cholesterolu, a pęcherzyk nie opróżnia się jak należy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje