Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Siła wody

Jest z nami każdego dnia. Zaspokaja większość naszych potrzeb. Czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo jest dla nas ważna?

Od narodzin, do śmierci

Woda towarzyszy nam w każdej dziedzinie naszego życia. To ona tworzy po części nasz organizm. Pozwala nam prawidłowo rozwijać się już od momentu poczęcia. Stosujemy ją do gotowania, sprzątania, mycia, do gaszenia pożarów, do pojenia zwierząt, podlewania roślin, do utrzymania czystości wszystkiego, co posiadamy.

Reklama

Woda gasi nasze pragnienie i pozwala na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Co wiemy o wodzie? Że ta w stanie dobrze znanym, czyli ciekłym, w gazowym zmienia się w parę, a w stałym w lód? Czy może, że w jej skład wchodzi wodór i tlen, a symbol chemiczny to H₂0?To chyba nadal niewiele...

Jakie znasz wody?

Lecznicze


Ten rodzaj wód stosowany jest głównie w schorzeniach nerek lub przez osoby cierpiące na cukrzycę, ale nie tylko. Z uwagi na wysoką zawartość składników mineralnych (do 24 tys. ml/l wody) polecane są także jako środek poprawiający metabolizm organizmu lub niwelujący dolegliwości układu pokarmowego.

To właśnie ich bogaty skład sprawia, że powinny być traktowane na równi z lekarstwami. Ich niekontrolowane, nadmierne spożycie może okazać się szkodliwe dla organizmu. Stąd przestroga, aby picie wód leczniczych zawsze odbywało się dopiero po konsultacji z lekarzem.

Źródlane



Woda źródlana kojarzy nam się przede wszystkim z pojęciem wody najczystszej. I słusznie. Bo to ona jest wydobywana z głębokich podziemnych złóż, dzięki czemu nie jest wystawiona na działanie szkodliwych czynników środowiska zewnętrznego. To właśnie woda źródlana jest stosowana przez nas głównie do przygotowywania napojów ciepłych, soków i do przyrządzania potraw. Stosowana jest także do prania, gdyż jest woda miękką. Niestety na taki luksus prania w źródlanej wodzie nie każdy z nas może sobie pozwolić.

Zresztą czy nie szkoda jej stosować w takim celu? Warto wspomnieć, że chociaż woda źródlana wydaje się być najlepszą wodą do spożycia "na surowo", niestety tak nie jest. Ten rodzaj wody ma bardzo niską zawartość składników mineralnych i zbyt duże jej spożycie bez przetworzenia, może przyczynić się do wypłukiwania z organizmu niezbędnych dla jego prawidłowej pracy minerałów.

Woda źródlana nie jest wodą mineralną - za taką mogłaby uchodzić gdyby zawartość minerałów w niej wynosiła powyżej 500 mg/l. Najdoskonalsza jest zatem do codziennego użytku w gospodarstwie domowym, gdyż daje poczucie bezpiecznej konsumpcji.

Stołowe



Czy ktoś jeszcze w ogóle używa tego określenia? Woda stołowa wydaje się być terminem nie z tej epoki. A jednak to ona właśnie jest idealna do bezpośredniego spożycia. Co to za woda? Nie jest ona naturalnym wytworem. Powstaje w procesie przetwarzania naturalnej wody źródlanej. Ponieważ ma bardzo niską zawartość składników mineralnych (poniżej 500 m/ na 1 litr wody), w celu uzyskania wody doskonałej do uzupełnienia wszystkich potrzeb organizmu dodaje się do niej dwa cenne biopierwiastki. Magnez i wapń.

Ten pierwszy, jako ważny element prawidłowej przemiany materii w organizmie i regulacji procesów komórkowych ma znaczny wpływ na zdrowie człowieka. Zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Drugi, bierze udział w procesach układu krwionośnego, układu kostnego i nerwowego. Co więcej, woda stołowa może być elementem codziennej profilaktyki prozdrowotnej, tym bardziej, ze zawarte w niej składniki mineralne są lepiej przyswajalne przez organizm, niż te zawarte w pożywieniu.

Średnio i wysokozmineralizowane



Wody średniozmineralizowane to wody, które najefektywniej gaszą nasze pragnienie. Zawarte w nich składniki mineralne mają najwłaściwsze stężenie ( od 500 do 1500 mg/ l wody). Nie wpływając na bilans biopierwiastków w organizmie wody średniozmineralizowane mogą być pite bezpośrednio bez żadnych ograniczeń. Natomiast wody wysokozmineralizowane mają wyższe stężenie biopierwiastków i ich skład jest bogatszy. Wysokość minerałów w takich wodach to od 1500 do 4000 mg/ na litr wody.

Do tego, wody te zawierają nie tylko sam magnez i wapń (jak w przypadku wód stołowych). Można w nich odnaleźć takie cenne dla organizmu minerały, jak sód, chlorki, siarczany, fluor, jod i żelazo. Dzięki czemu wody wysokozmineralizowane uważa się za znacznie wpływające na profilaktykę zdrowotną.

Woda z kranu: Pić czy nie? Czytaj na następnej stronie!


Dowiedz się więcej na temat: woda | zdrowie | Źródło | pije | szklanka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje