Przejdź na stronę główną Interia.pl

Roślinne kuracje na obniżenie poziomu cukru

Chociaż ziołowe napary nie zastąpią terapii zaleconej przez lekarza, mogą skutecznie wspomóc pracę trzustki i dzięki temu regulować poziom cukru we krwi.

U podstaw cukrzycy leży przede wszystkim nieprawidłowe odżywianie - jemy zbyt dużo, zbyt tłusto i słodko. Dlatego podstawą powodzenia poniższych kuracji jest jednoczesne przestrzeganie zaleconej przez lekarza niskokalorycznej diety cukrzycowej.

Ziołowe napoje

Reklama

 Z liści borówki czernicy

Myrtylina, czyli substancja występująca w liściach borówki przed dojrzeniem owoców, nosi nazwę "roślinnej insuliny", bo bardzo skutecznie obniża poziom cukru we krwi.

4 łyżki stołowe suszonych liści borówki czernicy zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj, aż połowa płynu odparuje. 

Pij 3 razy dziennie po jednej szklance przez miesiąc.

Z nasion kozieradki

Nasiona kozieradki hamują przemianę węglowodanów w glukozę, zwiększają produkcję insuliny oraz liczbę jej odbiorców w komórkach, tzw. receptory insulinowe. 

Łyżkę drobno potłuczonych nasion zalej szklanką wody i gotuj 5 minut. Przecedź. 

Pij po pół szklanki gorącego odwaru 3 razy dziennie. Kurację stosuj przez 6 tygodni, a potem zrób miesiąc przerwy. Po tym czasie powtórz ją lub zastosuj inną mieszankę o działaniu przeciwcukrzycowym.

Z liści morwy białej

Morwa biała zawiera substancje, które zmniejszają wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego. 

Łyżeczkę suszonych liści zalej szklanką wody i zaparzaj przez 10 minut. Przecedź.

Pij szklankę dziennie przed głównym posiłkiem. Stosuj przez 12 tygodni.

Z mniszka z cynamonem

Zawarte w cynamonie i mniszku związki działają na komórki organizmu w sposób podobny do insuliny. 

2 łyżki pokruszonego suszu mniszka (liście i korzeń) oraz centymetrowy kawałek kory cynamonu zalej szklanką zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zostaw pod przykryciem na 10 minut. 

Pij po szklance dziennie przez 4 do 6 tygodni.

Warzywne trunki

Winko porowe

500 g drobno pokrojonych zielonych liści pora zalej 0,7 l białego ziołowego wina. Przykryj i pozostaw na 24 godziny.
 
Przecedź i przelej do butelki. 

Popijaj rano i wieczorem po łyku. Pokrojonego pora nie wyrzucaj, ułóż na kanapce i zjadaj codziennie na kolację.

Nalewka czosnkowa 

3 duże główki czosnku rozgnieć, przełóż do litrowej butelki i zalej czystą żytniówką. Pozostaw na 10-14 dni. 

Każdego dnia przed śniadaniem zażywaj po jednej łyżeczce do herbaty.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje