Reklama

Reklama

Recepta na święty spokój

​Regeneracja organizmu to kluczowa kwestia w łagodzeniu napięcia nerwowego. Wysokie stężenia hormonów stresu utrzymujące się przez dłuższy czas mogą spowodować poważne zaburzenia zdrowotne! Jednym ze sposobów walki z nim jest wzbogacenie jadłospisu o składniki żywnościowe "wyciszające" układ nerwowy.


Codziennie jedz natkę!

Reklama

Przypuszcza się, że swoje uspokajające właściwości natka zawdzięcza dużej zawartości apigeniny. To flawonoid, który wiąże się z receptorami odpowiedzialnymi za pracę układu nerwowego. Tymi samymi, z którymi łączą się leki sedatywne - osłabiające reakcję na stres ośrodkowego układu nerwowego. Dlatego - tak jak one - apigenina łagodzi stany lękowe. Przywraca właściwą komunikację pomiędzy neuronami, a nawet wzmacnia w mózgu połączenia nerwowe, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację.

Przepis na koktajl przeciwstresowy, który postawi na nogi wyczerpanych: do połowy szklanki soku ze zmiksowanych liści kapusty dodaj 2 łyżki posiekanej natki, starte jabłko, sok z cytryny i trochę miodu.

Kuchnia nerwusa

Żywność zawiera wiele naturalnych substancji uspokajających.

Magnez: Blokuje działanie hormonów stresu. Znajdziesz w kakao, orzechach, roślinach strączkowych.

Potas: Niezbędny dla pracy nerwów. Szukaj w bananach, cytrusach, ziemniakach, pomidorach.

Witamina B1: Tiamina poprawia pamięć i usprawnia myślenie. Zawiera ją pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makaron razowy, otręby.

Witamina B2: Ryboflawina łagodzi bóle i zawroty głowy. Najwięcej jest jej w żółtym i białym serze, mlecznych napojach fermentowanych.

Fenyloalanina: Ten aminokwas przekształcany jest w dopaminę i noradrenalinę, odpowiadające za pamięć, refleks, koncentrację. Jedz mięso, ryby, pestki, nasiona.

Glukoza: Mózg traktuje ją jak paliwo napędowe. Zastrzyku energii dostarczy mieszanka suszonych owoców (moreli, śliwek, fig, daktyli).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje