Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przyprawiaj dla zdrowia

Choć cynamon, goździki czy anyż kojarzą się głównie ze świętami, warto po nie też sięgać na co dzień, zwłaszcza gdy za oknem zimno i coś nas pobolewa

Nie tylko na trawienie

Reklama

Goździki. Zawarty w nich eugenol czyni je środkiem przeciwbólowym i odkażającym. Mają również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Na ból zęba i gardła, afty oraz dla odświeżenia oddechu - ssij je jak pastylki na ból gardła. Po 10-15 minutach wypluj. Pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu i bakterii. 

Na infekcje grzybicze - 1 łyżeczkę goździków zalej szklanką wrzątku. Po zaparzeniu pij napar małymi porcjami. Na lepsze trawienie - dodawaj je do pierników, kapusty i mięs. Zwiększają produkcję kwasu solnego, którego zwykle mamy za mało w żołądku. 

Gdy chcesz się pozbyć pasożytów - połącz 100 g siemienia i 10 g goździków. Stosuj po 2 łyżki mieszanki do jogurtu naturalnego na pusty żołądek. I tak przez 3 dni. Zrób trzydniową przerwę i powtórz kurację. Korzenne aromaty nie tylko podkreślają smak bożonarodzeniowych potraw. Zapobiegają niestrawności oraz mają działanie przeciwzapalne. Na dodatek doskonale rozgrzewają. 

Cynamon cejloński. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Rozgrzewa i chroni nas przed wirusami. Możesz go dodawać do herbatek lub np. zjadać z owsianką na śniadanie. 

Kardamon. Hindusi żują go, by mieć świeży oddech po posiłkach. Napar z tej przyprawy oczyszcza także organizm z toksyn. Zalej łyżeczkę zmielonych nasion wrzątkiem i pij pół godziny przed posiłkiem.

Anyż. Zapobiega skutkom przejedzenia i pomaga na kaszel - wspomaga wydzielanie śluzu. 8 g sproszkowanych owoców zalej 1 l wrzątku. Zagotuj. Pij 3 x dziennie po pół szklanki.

Zobacz także:



 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje