Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przeżyj wiosnę z alergią!

Wielkanoc to trudny czas dla alergików! Sprawdź, co cię może uczulić i przed czym się chronić.

Alergeny czyhają nie tylko na niefrasobliwych wiosennych spacerowiczów! Zachowaj czujność także w domu. Od kuchni zaczynając.

Sprawdzaj, co jesz i pijesz

Reklama

Niebezpieczne są alergie pokarmowe (np. na orzeszki ziemne), których objawy mogą się pojawić nawet, gdy unikasz groźnych produktów. Wystarczy, że: - zjesz z talerza, na którym wcześniej leżała alergizująca potrawa; - dostaniesz całusa od osoby, która ją zjadła.

Uczulać mogą czekoladowe jajka i zające. Nawet nie musisz mieć alergii na kakao! Zazwyczaj bowiem uczulają dodatki do czekolady: mleko, orzeszki, soja, kukurydza, masło, jaja, mąka pszenna. Jeśli jesteś uczulona na któryś z tych składników, zawsze dokładnie sprawdzaj skład czekolad na etykiecie!

Czekolada może też wywołać wysypkę, jeśli jesteś uczulona na... nikiel. Ten alergen występuje w kakao, ale i w roślinach strączkowych, otrębach, rybach, kawie, herbacie, ziemniakach. Niebezpieczne jest jedzenie z puszek i stalowych naczyń.

Uważaj na alkohole. Najczęściej uczulają dodatkowe składniki w czerwonym winie (rzadziej w białym), piwie i cydrze.

Alergenem są dla niektórych jaja, ale teraz groźne są też farbki, którymi je malujemy. Używaj naturalnych barwników, jak łupiny cebuli. Uczulające bywają nawet barwniki spożywcze!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje