Reklama

Reklama

Przeziębienie? Jedz więcej mięsa

Jaki jadłospis w chorobie?

Odkrycia naukowców przełożyły się na wytyczne dla pacjentów z przeziębieniem i grypą. Potrawy spożywane w trakcie infekcji powinny być lekkie (czyste buliony i wywary, zupy-kremy) i zawierać mięso oraz warzywa. Lepiej, aby jedzenie miało temperaturę pokojową. By nie podrażniać chorego gardła, trzeba ograniczyć ostre przyprawy. Wskazane są potrawy pobudzające apetyt, o orzeźwiającym smaku i mobilizujące układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Reklama

Należą do nich: fermentowane produkty mleczne z probiotykami, serki twarogowe i homogenizowane, ryby pieczone w folii lub smażone na patelni grillowej, gotowane mięso drobiowe, galaretki (owocowe i mięsne), jajka na miękko lub jajecznica na parze. soki warzywne, np. pomidorowy lub z surowych z buraków.

Leki z apteki? Niekoniecznie. Równie dobre są domowe sposoby

Leki na grypę i przeziębienie tak naprawdę nie leczą infekcji, a jedynie łagodzą katar, ból głowy, mięśni i kaszel. Równie dobrze zadziałają stare domowe sposoby, które doceniła współczesna medycyna. Skutecznie zmniejszają dolegliwości towarzyszące przeziębieniu i korzystnie wpływają na odporność.

Domowa mikstura wzmacniająca: Zagotuj szklankę mleka, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i łyżkę masła.

Wymieszaj, ostudź do 40°C i dodaj łyżkę miodu. Pij przy pierwszych objawach przeziębienia. Znakomicie działa herbatka z czarnego bzu, lipy i malin. Wymieszaj po 2 łyżeczki ziół. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj 5 min. Jeśli zdecydujesz się na leki, wybieraj pojedyncze i dobrane do konkretnej dolegliwości, a nie złożone. Po co brać preparat m.in. przeciwkaszlowy, jeśli nie kaszlesz?

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje