Reklama

Problemy z trawieniem? To możne być śledziona

​Potrawy powinny być lekkostrawne. Niewskazane są ciasta, kremy, sosy, tłuste wędliny, dania smażone i ciężkostrawne produkty - gruboziarniste pieczywo, kasze, cebula, fasola czy warzywa kapustne.

Należy jeść częściej, ale mniej - dużo warzyw i lekkich sałatek. Zup nie wolno zabielać ani zagęszczać zasmażkami. Zalecany jest nietłusty nabiał i odrobina olejów z pierwszego tłoczenia (łyżka dziennie). Warto zrezygnować z ostrych przypraw i alkoholu.

Śniadanie 

Twaróg z pomidorami i bazylią, bułka z masłem, wędlina drobiowa, kawa lub sałatka z ryżu, pieczonego dorsza, ogórka kiszonego, kukurydzy, koperku, herbata. 

Drugie śniadanie 

Sałata z ogórkiem, papryką, oliwą, biały chleb, herbata lub płatki kukurydziane z mlekiem, woda. 

Reklama

Obiad 

Rosół z makaronem, kluski śląskie, potrawka z kurczaka, gotowana marchewka, kompot jabłkowy albo zupa z karczocha, risotto z cukinią, woda. 

Podwieczorek 

Jogurt z bananem, truskawkami i cynamonem, zielona herbata lub pięć biszkoptów i dwa suchary niesłodzone, kompot owocowy. 

Kolacja

Makaron pszenny z mięsem indyczym, woda z limonką lub kasza jaglana z tuńczykiem, rukolą i pomidorkami cherry, herbata.

Zobacz także: 



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy