Reklama

Reklama

Probiotyczne wzmocnienie

Wiosna jest wymagającą porą roku. Zmienna aura powoduje, że jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia. Ponadto w czasach pandemii musimy uważać na siebie dwa razy bardziej, niż zazwyczaj.

Wielu z nas zadaje sobie pytanie, jak wzmocnić odporność. Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po probiotyki. Zaleźć je możemy nie tylko w produktach aptecznych, ale tych, po które powinniśmy sięgać na co dzień.

Reklama

Sięgajmy po nabiał, ale...

Nie każdy rodzaj nabiału przyniesie nam korzyści. Wybierajmy raczej jogurty i kefiry. Dlaczego są lepsze niż mleko? Zachodzi w nich proces fermentacji, dzięki czemu nie obciążają tak bardzo układu trawiennego. Probiotyki znajdziemy również w kiszonych warzywach, takich jak kapusta czy ogórki, tak popularnych w Polsce.

Jeśli wybierzemy probiotyki zamknięte w aptecznych kapsułkach, pamiętajmy o następujących zaleceniach:

- przyjmować je powinniśmy przez ok. 3 miesiące,

- zalecana dawka to: 2 razy dziennie, na czczo,

- gdy zostaną otwarte, przechowujmy je w lodówce, a dłużej zachowają świeżość,

- szukajmy takich, które zawierają Lactobacillus i Bifidobacterium - będą dla nas najbardziej korzystne.

*****

Chcę pomóc 1 % - Strona Fundacji POLSAT - Jesteśmy dla dzieci

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: probiotyki | kiszonki | odporność

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje