Prawdy i mity o witaminie C
Co warto o niej wiedzieć, zanim zaczniemy uzupełniać jej niedobory?
Niestety, witaminy C organizm człowieka nie potrafi wytworzyć samodzielnie, dlatego musimy dostarczyć ją z zewnątrz w diecie albo poprzez przyjmowanie tabletek.
Problem pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy zbyt wiele suplementów diety, zawierających tę witaminę. Zbyt duże jej dawki mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych, wywoływać bóle głowy czy utrudniać zasypianie.
Gdy brakuje witaminy C, pojawiają się bardzo charakterystyczne objawy. Są nimi zmęczenie, podatność na infekcje, brak apetytu, bóle mięśni, stawów i kości oraz stany zapalne w jamie ustnej.
Najwięcej mają jej: natka pietruszki, cytryna, czarna porzeczka, dzika róża, czerwona papryka i kiszona kapusta. Co ciekawe, głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są... ziemniaki!
Forum: Głodówka zmieniła moje życie. [kliknij]