Reklama

Reklama

Prawdy i mity o słodkościach w diecie

Najczęstsze pytania i wątpliwości.

1. Na diecie należy całkiem zrezygnować ze słodyczy. MIT
Pod warunkiem, że zachowamy umiar. Na pewno nie zaszkodzi nam raz na jakiś czas zjedzenie kilku kostek gorzkiej czekolady czy słodzenie kawy lub herbaty ksylitolem czy stewią.

Reklama

2. Ksylitol chroni przed próchnicą. PRAWDA
Ten naturalny zamiennik cukru zwiększa właściwości ochronne śliny, co rzeczywiście ma działanie przeciwpróchnicze. Regularne stosowanie niewielkich ilości ksylitolu przywraca równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej.

3. Chorzy na cukrzycę nie mogą jeść słodyczy. MIT
Osoby te nie powinny stawiać sobie tak restrykcyjnych zakazów, bo ich efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Lepiej jeść, ale z umiarem.

4. Dbając o linię, lepiej unikać słodkich napojów. PRAWDA
We wszystkich słodkich napojach, także gazowanych jest cukier. Pijąc np. 0,5 litra popularnej coca-coli nasz organizm wchłania aż 5 łyżeczek cukru. Tyle samo cukru jest w wodzie smakowej dla dzieci.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje