Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Prawda o cholesterolu

​Jest nam niezbędny, bo chroni włókna nerwowe. Dopiero, gdy jest go zbyt dużo, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca, nadciśnienia, udaru lub dusznicy bolesnej.

Połowa cholesterolu pochodzi z pokarmów (znajduje się przede wszystkim w mięsie oraz nabiale), a drugie pół z biosyntezy w wątrobie. Jego stężenie w organizmie ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego zależy od tego, czy ma dużą gęstość (HDL), czy małą (LDL).

Reklama

Ten pierwszy jest nazywany "dobrym" cholesterolem, zaś drugi "złym". Im wyższe stężenie HDL, tym lepiej. Nadmiar LDL daje o sobie znać - jeżeli jesz dużo i tłusto, masz nadwagę, bolą cię łydki, często kręci ci się w głowie albo żyjesz w stresie - możesz mieć go za dużo.

Poziom cholesterolu mierzy się podczas badania krwi. Po raz pierwszy należy to zrobić już w 20. roku życia, a potem co 3-4 lata, o ile utrzymuje się on w normie. Osobom starszym i kobietom w okresie menopauzy zaleca się wykonywanie takiego badania raz w roku.

Jeżeli więc masz go więcej niż 200 mg w 100 ml osocza, musisz go obniżyć (pamiętaj jednak, że poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL może wzrastać wraz z wiekiem). Jak to zrobić? Przede wszystkim zmienić dietę. Musisz też zmniejszyć wagę, rzucić palenie i ograniczyć alkohol. Jeżeli to nie pomoże, konieczne będą leki. 

Co jeść
Cholesterol obniżysz, spożywając warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo. Nie jedz podrobów, jaj, masła, śmietany, serów.

Za dużo!
Wysokie stężenie LDL powoduje zmniejszenie lub całkowite zamknięcie światła tętnicy. Konsekwencją jest miażdżyca.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje