Kamica nerkowa lubi powracać. Ale można zapobiec nawrotom. Ważna jest profilaktyka.
By organizm samodzielnie mógł pozbyć się kryształków (tworzących później kamień), potrzebuje dużej ilości płynów. Codziennie należy pić 2,5-3 l płynów.
Dobrze, jeśli będą to napoje o pH zbliżonym do obojętnego, np. niegazowana woda. W diecie powinno znaleźć się dużo owoców cytrusowych i produktów dostarczających błonnik, a jak najmniej bogatych w sól i szczawiany.
Warto ograniczyć spożycie jajek, jabłek, białego ryżu, winogron, czekolady, truskawek, orzechów, szpinaku i buraków. Białko zwierzęce lepiej zastąpić roślinnym i wzbogacić dietę w magnez i wapń. Pracę układu moczowego poprawią zioła, m.in. mniszek, skrzyp, a także dzika róża i sok z pietruszki.
Dwie łyżki suszonych owoców dzikiej róży zalej szklanką wody, gotuj na małym ogniu 15 min. Po ostudzeniu i przecedzeniu pij 1/3 szklanki 3 razy dziennie przez 14 dni, a następnie zrób dwutygodniową przerwę.
Z trzech obranych i umytych pietruszek wyciśnij sok w sokowirówce lub zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, przełóż na gazę i odciśnij sok. Pij po 50 ml (1/5 szklanki) świeżo wyciśniętego soku pietruszkowego dziennie. Możesz dodawać do niego drobno posiekaną natkę.
Z tych ziół (każdego z osobna lub połączonych) przygotuj napar. Na gotującą się wodę (1 szklankę) wrzuć 1 łyżkę mniszka, skrzypu lub mieszanki ziół. Zdejmij z ognia i przykryj. Pij 1-2 szklanki naparu dziennie przez miesiąc po zupełnym ostygnięciu i przecedzeniu.
Zobacz również: