Reklama

Popraw wyniki badań dietą

Nie daj zaskoczyć się chorobie. Poważne schorzenia wykrywane są zazwyczaj późno. Cukrzyca, miażdżyca czy anemia długo nie powodują dolegliwości. Podstawowe badania krwi i moczu mają kluczowe znaczenie właśnie wtedy. Jeśli wyniki nieznacznie odbiegają od normy, często wystarczy sama zmiana diety, by za- pobiec rozwojowi schorzeń. ​

Za mało czerwonych krwinek i hemoglobiny

To objaw często występujący u miesiączkujących kobiet, ale też starszych pań zmagających się z polipami szyjki macicy i mięśniakami macicy. Zwykle wynika z niedoboru żelaza w organizmie. Pierwiastek ten występuje w pożywieniu w dwóch postaciach - hemowej i bezhemowej. Żelazo hemowe jest najłatwiej przyswajalne, znajdziesz je w podrobach, wołowinie, wieprzowinie, drobiu i rybach. Uwzględnij w posiłkach także jaja, kaszę gryczaną, warzywa strączkowe, natkę, szpinak, sałatę. Jedz orzechy, figi i suszone morele, codziennie wypij napar z pokrzywy lub dosypuj obficie do potraw suszoną pokrzywę. 

Reklama

Zbyt mała liczba płytek krwi

Jej przyczyną może być niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Włącz do jadłospisu: wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, podroby (np. nerki, wątróbkę), ryby (m.in. sardynki, łososia), sery żółte, jaja, ciemnozielone warzy- wa, np. szpinak, brukselkę, jarmuż. Pij herbatkę ze skrzypu albo napar z mieszanki nostrzyka, bratka polnego, krwawnika, nawłoci i głogu. Podwyższony poziom glukozy. To dzwonek alarmowy świadczący o stanie przedcukrzycowym. Wybieraj potrawy bogate w błonnik, bo sprawia on, że trawienie jest wolniejsze, a więc glukoza wolniej i bardziej równomiernie przedostaje się do krwi. U osób chorych na cukrzycę spożywanie błonnika chroni przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi, a wręcz pozwala na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych. Jedz kaszę gryczaną i jęczmienną, ryż brązowy, pieczywo żytnie i mieszane z dodatkiem ziaren. Źródłem błonnika są warzywa, orzechy i suszone owoce. Zrezygnuj z produktów wysokokalorycznych i wysoko- przetworzonych. Pij sok z aronii. 

Zbyt wysoki cholesterol

Główne przyczyny to: zła dieta, brak ruchu, otyłość, nadużywanie alkoholu, palenie. Schudnij. Korzystnie wpłyną na stan zdrowia: morskie ryby i owoce morza, warzywa i owoce bogate w wit. C (dzika róża, cytrusy, kalafior, porzeczki, kapusta, brukselka, papryka). Codziennie zjedz 2 ząbki czosnku, wypij herbatę z głogu. Białko i krwinki w moczu. Podwyższone miana mogą być skutkiem silnego przemęczenia, ale też sygnałem rozwijającej się infekcji. Jedz dużo jarzyn, gotowaną pietruszkę, porzeczki, żurawiny, zmniejsz ilość mięsa i zredukuj solenie potraw. Codziennie wypijaj napar ze skrzypu albo z pokrzywy. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy