Reklama

Pomidory na zimę - jak je przechować

Dojrzałe w słońcu i przetworzone latem są bardziej wartościowe od szklarniowych.

Zamknij w słoikach

Jeśli nie masz czasu na robienie przetworów, ta metoda jest dla ciebie. Zajmie najwyżej jeden wieczór. Wyparz słoiki. Możesz umyć je w zmywarce w wysokiej temperaturze. Czyste i suche pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki.

Małe, koktajlowe możesz zostawić w całości. Włóż do słoików, wsyp do każdego płaską łyżeczkę soli (na półlitrowy słoik), zakręć i pasteryzuj, np. w piekarniku, w temperaturze 140ºC przez 40 minut. Przedtem blachę wyłóż bawełnianą ścierką. Zostaw słoje w piekarniku aż ostygną.

Reklama

Tak zrobisz szybki przecier

Umyj pomidory i pokrój na cząstki. Wrzuć je do rondla i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia, dopóki się nie rozpadną. Ciepłe przetrzyj przez sito. Przecier przełóż do rondla i gotuj na małym ogniu aż będzie gęsty (ok. pół godziny). Dodaj sól i cukier (po łyżce na 5 kg pomidorów). Napełnij przecierem wyparzone słoiki i pasteryzuj ok. 25 minut.
 
Po prostu zamroź

Gdy w ogóle nie masz czasu na przetwory, włóż umyte i osuszone pomidory do foliowych woreczków i zamroź. Wybieraj  jędrne owoce. Zimą zrobisz z nich sos lub zupę.

Domowe suszone

Są o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu. Umyte pomidory pokrój na połówki i usuń łyżką miąższ. Rozłóż na papierze do pieczenia, lekko posól i włóż do piekarnika. Nastaw na 90ºC (uchyl drzwiczki) i susz  3-4 godziny.

Potem wymieszaj w misce z ziołami, czosnkiem i zalej w słoikach gorącą oliwą. Zakręć i odwróć do góry dnem, pozostaw do ostudzenia.

Jedz jak najwięcej

Sięgaj po pomidory nie tylko dlatego, że są pyszne. Mają też nieocenione walory zdrowotne.

Zawierają likopen, który niszczy wolne rodniki. Dużo jest go w świeżych pomidorach, ale jeszcze więcej  w przetworach.

Obniżają ciśnienie krwi. Mają mnóstwo potasu, który wpływa na pracę mózgu i mięśni.

Chronią przed rakiem szyjki macicy i rakiem prostaty, ponieważ likopen niszczy komórki nowotworowe.

Poprawiają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Najwięcej jest jej w żółtych i pomarańczowych odmianach pomidorów. 

Wybierz odpowiedni gatunek

Do słoików najlepsze są małe i twarde, wtedy nie trzeba ich kroić. Świetnie nadają się do tego celu koktajlowe (cherry), są bardzo aromatyczne i słodkie. 

Smaczny przecier przyrządzisz z każdego gatunku pomidorów. Ważne, aby nie miały w środku za dużo wody, bo długo będziesz musiała je gotować. Bardzo dobre są malinowe, gargamele (duże i mięsiste), bawole serca. Możesz je mieszać z żółtymi o delikatnym i słodkim miąższu.

Na suszenie wybierz pomidory podłużne (rzymskie) albo paprykowe. Są mięsiste, intensywnie czerwone i prawie bez pestek. Rzymskie występują też w kolorze żółtym. Są równie smaczne i mają więcej witaminy C.
 

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy